Pecások, figyelem!

2023.02.20. 07:00

Fontos határidő közeleg a hajdú-bihari horgászok számára is

Lejártak a tavalyi horgászengedélyek, utánanéztünk, mik a tapasztalatok a vármegyei szövetségnél.

A tavalyi engedélyek január 31-én lejártak, a fogási naplókat február 28-ig kell leadni

Forrás: MW-archív (illusztráciö)

Január 31-én véget ért a horgászév, ami azt jelenti, hogy a 2022-re kiváltott engedélyek lejártak. Ennek apropóján érdeklődtünk a Hajdú-Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetségénél arról, hogyan alakul az idei horgászkedv, milyen feladatai vannak azoknak, akik megújítanák engedélyüket vagy újonnan lépnének be eme vízparti közösségbe. Érdeklődtünk a telepítésekről és a horgászvizsgákról.

– A horgászok egyik legfontosabb feladata, hogy február végéig összegezzék és leadják a fogási naplóikat. Ez tartalmazza ugyanis azokat az alkalmakat, amikor a vízparton horgásztak, és azokat a halakat, amelyeket magukkal vittek 

– hívta fel a figyelmet Cserepes Norbert Ernő, a szervezet ügyvezető elnöke. Tavaly mintegy 24 ezren váltották ki engedélyüket a vármegyében, és közülük több mint 12 ezren már eleget tettek ennek a feladatnak. Aki viszont kicsúszik a határidőből, annak 5500 forinttal kerül majd többe a következő állami horgászjegy kiváltása.  

Mint megtudtuk, az állami engedély ára három részből tevődik össze: 5500 forint az állami horgászjegy, ugyanennyi továbbá az egységes szövetségi hozzájárulás. Erre jön harmadikként egy tagsági díj, amelyet a horgászegyesületek maguknak határoznak meg, mértéke pedig minimum 2 ezer forint. – A törvény három konjunktív feltételt határoz meg arra vonatkozóan, hogy ki lehet horgász: ki kell váltani a Magyar Horgászkártyát, sikeres horgászvizsgát kell tenni, valamint szükség van horgászegyesületi tagságra is – mutatott rá az ügyvezető elnök. 

A horgászok egyik legfontosabb feladata, hogy február végéig összegezzék és leadják a fogási naplóikat.
Cserepes Norbert Ernő, a Hajdú-Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetségének ügyvezető elnöke
Forrás: Napló-archív

A horgászegyesületek nagy része már túl van az idei közgyűlésein, meghatározták a tagdíjaikat, és elkezdték az állami jegyek értékesítéseit. Cserepes Norbert Ernő elmondta, míg tavaly januárban 8004 fő váltotta ki állami jegyét, idén ugyanezen időszak alatt 7721-en tették meg ezt. Azonban ebből messzemenő következtetéseket nem szabad levonni. Mint fogalmazott, a horgászat olyan komplex kikapcsolódási forma, amelyben az ember a természetben, szép környezetben töltődhet fel, és átélheti a halfogás élményét. Horgászvizsgákat 2023 első felében heti három alkalommal tartanak a szövetség debreceni irodájában: hétfőnként 15 órától, csütörtökönként és szombatonként pedig 8 órától fogadják a vizsgázókat. Mindemellett szervezett vizsgákat tartanak majd Berettyóújfaluban, Tiszacsegén, Újszentmargitán és Komádiban.

Idén sem maradnak el a haltelepítések

– Szeretnénk áprilistól elkezdeni a haltelepítéseket, ezek tervezett időpontjai a horgászrendben benne vannak, de ezeken felül további alkalmakban is gondolkodunk. Jelen pillanatban a haltermelőkkel folynak az egyeztetések, úgy néz ki, a kívánt mennyiség rendelkezésre fog állni – osztotta meg érdeklődésünkre az ügyvezető elnök. Céljuk, hogy legalább a tavalyi, mintegy 40 tonnás mennyiséget a kezelésük alatt álló vizekbe juttassák. 

Bekecs Sándor  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában