Támogatás

2022.12.16. 16:44

Nagy Zsombor, az apagyi 9 éves kisfiú legnagyobb kívánsága, hogy otthon tölthesse a karácsonyt

Megkapták a várva várt ajándékokat a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány gondozottjai Debrecenben.

Forrás: Kiss Annamarie

Együtt a gyógyulás útján címmel hirdetett idén először játékgyűjtést a Csokigyűjtő akciója keretében a Bihari Állami Gondozottak Egyesülete. A BAGE ezzel a kezdeményezéssel a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány gondozottjait kívánja támogatni.

Az ajándékok egy részét pénteken délután átvehették az osztályon jelenleg is kezelés alatt álló gyermekeknek Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekhematológiai-onkológiai Részleg Szakrendelőjének előterében.

A rendezvényen Papp László polgármester elmondta, a karácsony akkor a legjobb, hogyha családi körben, otthon ünnepelhetjük meg. – Azért vagyunk itt, ha adott esetben ezen a karácsonyon esetleg nem is így történik, de mégis egy pici örömet, mosolyt tudjunk varázsolni a gyerekek arcára. A város is csatlakozott a játékgyűjtő akcióhoz annak érdekében, hogy azokban a napokban, amikor a gyerekeknek itt kell lenniük, akkor is legyen egy kis játékra lehetőségük – fogalmazott.

Prof. Dr. Kiss Csongor, egyetemi tanár, a DE Gyermekgyógyászati Intézet Gyermekhematológiai-Onkológiai Részleg vezetője, a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány kuratórium elnöke kiemelte, a jelenlegi rendezvény egy nagyon jó példája a számos civil szervezet jótékony, célszerű és hatékony összefogásának. – Azt gondolom, a játék elengedhetetlen eszköz ahhoz, hogy karácsonykor mosolyt csaljunk ezeknek a gyerekeknek az arcára – jegyezte meg. Hozzátette: a Debreceni Egyetemen az ország második legforgalmasabb gyermekhematológiai-onkológiai centrum működik, ahol évente csaknem 100 gyereknek adják vissza az egészségét, közöttük 50-60 újonnan felismert leukémiás és daganatos betegnek.

Buzás Lajos, a Bihari Állami Gondozottak Egyesületének elnöke kihangsúlyozta: nem titok, ő maga is harcos, ahogyan a jelenlévő gyerekek is. – Megjártam azokat az utakat, amiket a legtöbbünk: kemoterápia, sugárterápia. Valójában akkor jött a felismerés is, hogy a kis betegeken nagyon szeretnék segíteni, így jött az ötlet, hogy meghirdetünk egy játékgyűjtő akciót. Nagyon reménykedtünk abban, meg tudjuk szólítani a támogatókat, és amint lehet látni, sokan csatlakoztak – mutatott rá a karácsonyfa alatt pihenő csomagokra.

Nagy Csilla, a Cívis Szociális Étkezési Központ intézményvezetője elmondta, naponta több 10 ezer ember ellátásáról gondoskodnak, viszont fontosnak tartják azt a társadalmi szerepvállalást, amelyben tudnak másoknak is segíteni. – Mosolyt csalni a kicsik arcára talán a szülőknek is egy kis segítség, ha boldognak látják a gyereküket – jegyezte meg.

Ike Thierry Zaengel, a DVSC Futball Zrt. igazgatóságának elnöke úgy fogalmazott, szeretne kedves szavakat mondani a családoknak és a gyerekeknek, de ebben a helyzetben érti meg azt, kik az igazi bajnokok.

– Az én családomban is ilyen betegséggel küzdünk, és azt szeretném, hogyha tőletek tudnék tanulni, hiszen látom, milyen erősek vagytok. Mindig azt mondom a játékosoknak, hogy példát kell, hogy mutassanak minden gyereknek a világban, hiszen ők fogják megtanítani azt, hogyan lehet mosolyogni holnap – fogalmazott. Makray Balázs, a DVSC Futball Zrt. cégvezetője kiemelte, amikor a fiúknak említettük ezt a lehetőséget, akkor kérdés sem volt, hogy csatlakoznak-e a kezdeményezéshez.

A csomagok átadásánál nagyon izgatottak voltak a gyerekek, és valóban, mindannyiuk arca szikrázott a boldogságtól. Zsombor, a kilencéves kisfiú mellettünk bontotta ki a csomagját, aki elmondta nekünk, pontosan azt kapta, amire vágyott, viszont a legnagyobb álma, hogy otthon töltse a karácsonyt. Édesanyja, Nagyné Katalin a Haon érdeklődésére elmondta, az apagyi kisfiúnál februárban medulloblastomat diagnosztizáltak, ami a gyermekkorban előforduló rosszindulatú agydaganatok leggyakoribb típusa. Túl van már 30 sugárkezelésen és 8 blokk kemoterápiát is kapott, viszont minden megpróbáltatás ellenére nagyon erős, és szinte sosem sír. Hazavárja őt az ünnepekre 5 éves kishúga, aki bár – mint megtudtuk – sokszor felbosszantja Zsombort, a fiú nagyon várja, hogy megölelje testvérét.

A gyűjtés november 21-én kezdődött és egészen január 11-ig tart, hogy ne csak a karácsony legyen szebb, hanem hogy bátrabban álljanak a gyermekek a küzdelmek elé az újesztendőben is. A gyűjtés így jelenleg is zajlik december 23-ig a Fórum Bevásárlóközpontban és január 11-ig a Cívis Szociális Étkezési Központ Szoboszlói úti irodájában és az Európa Rádióban.

NE

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában