Nagy volumenű beruházás

2022.12.09. 14:13

Rá sem lehet ismerni a megszépült Tócóskertre – fotókkal

A zöldterületeket, a közlekedést és a közösségi tereket érintette a nagyszabású beruházás.

Forrás: Czinege Melinda

Befejeződött a zöldterület megújítása a Tócóskertben – hangzott el a Holló László sétány melletti újonnan elkészült fedett rendezvénytéren tartott sajtótájékoztatón pénteken délelőtt.

– A 2018 decemberében indított Zöld város program keretében tíz városrész megújítását kezdtük el, aminek hamarosan a végére érünk. Elsősorban azokat a lakótelepi részeket jelöltük ki, melyek megépítésüket követően évtizedeken keresztül nem volt átfogó közterület-fejlesztési program. Az egyik legnagyobb léptékű fejlesztés a Tócóskertben zajlott az elmúlt hónapokban – vázolta fel Papp László. A polgármester elmondta, a 2021 novemberében elkezdődött beruházás keretében a kivitelezőknek köszönhetően a városrészben egy minőségi megújítást ment végbe a zöldterületeken.

A Tócóskert gazdaságélénkítő megújítása című projektre 719 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az önkormányzat. Ennek köszönhetően 10 hektárnyi területen hajtottunk végre fejlesztéseket, melynek három nagy fókuszterülete volt 

– mondta.

Pósán László (balról) és Papp László
Forrás: Czinege Melinda

Papp László kifejtette, a zöldterületek megújításával 140 fát, négyezer cserjét és háromezer évelő növényt ültettek el. A közlekedésfejlesztés keretében 89 férőhelyes parkolót hoztak létre a Kishegyesi út és a Derék utca térségében. Új gyalogos átkelőhelyet és aszfaltjárdát alakítottak ki a Derék utca és a Vincellér utca kereszteződésében, valamint a Holló László sétány is teljes hosszában megújult.

– Ezen túl a szabadidős és kényelmi célú fejlesztéseket is véghez vittünk. Játszótereket újítottunk fel, valamint egy kutyafuttatót is kialakítottunk egy kevésbé zavaró területen – tette hozzá.

– A városban sem összeg, sem terület tekintetében nem volt még ekkora léptékű zöldterület-rekonstrukció, mint a Tócóskertben. Egy ilyen volumenű területmegújítás egyrészt siker, más részről sokfajta rizikót magában hordoz. Voltak ugyanis olyanok, akik szerint a város legzöldebb lakótelepéhez már nem nagyon volt mit hozzátenni, míg mások arra panaszkodtak, hogy megért egy felújításra. Ezért folyamatosan konzultálni kellett az itt lakókkal, hogy mire van szükségük, mit és hogyan szeretnének – emlékezett vissza Pósán László. Az országgyűlési képviselő arra kért mindenkit, vigyázzanak a szabadtéri bútorokra és berendezésekre.

– A Tócóskert megépülése óta a legösszetettebb beruházást hajtottuk végre idén. Már a program tervezésének kezdetén próbáltuk figyelembe venni a lakosság kéréseit, ez a törekvésünk a kivitelezés idején is folytatódott – fogalmazott Varga András. 

Az reményét fejezte ki, hogy a Tócóskertben végzett munka példaértékű gyakorlatként szolgálhat a jövőben abból a szempontból, hogy a lakosság, a politikai és a szakmai résztvevők közötti folyamatos párbeszéd hogyan teheti jobbá egy kivitelezés menetét.

– A Holló László sétány mellett lévő rendezvénytér ugyan korábban is létezett, azonban nem volt ilyen szépen, fedett területként kialakítva. Szeretnénk egy karácsonyi rendezvénnyel még idén felavatni. A projekt keretében számos igényes és hasznos beruházás történt. Több játszóteret megújítottunk, illetve az István út belső terén egy újat hoztunk létre KRESZ-pályával, mely a gyerekek fejlődését és szórakozását is elő tudja segíteni. Emellett az idősekre is gondoltunk: filagóriát és sétányokat alakítottunk ki a Margit téren – vázolta fel Csaholczi Attila önkormányzati képviselő.

HL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában