Nagyerdei ünnep

2022.12.27. 14:00

Így karácsonyoztak a debreceni állatkert lakói

Az állatok karácsonyfát és ajándékcsomagot, a vendégek pedig rengeteg élményt kaptak.

Ötletes, kedves jelmezekben, közösen ünnepeltek az állatkert lakói és gondozói a látogatókkal

Forrás: Kiss Annamarie

Régi hagyománya már a Debreceni Állatkertnek az Állatok karácsonya című rendezvény, melyen az intézményben élő mintegy 200 faj 900 egyede mellett az őket támogatók is kitüntetett figyelmet kapnak. December 27-én kézművesházzal, pónilovaglással, valamint kreatív látványetetésekkel is készültek a szervezők.

– Mondhatni a park megnyitása óta, immár 65 éve ünnepeljük együtt a karácsonyt az állatokkal, hiszen ők az év 365 napján figyelmet, gondozást igényelnek. Az 1990-es évek közepe óta kapott rendezvényi keretet ez az alkalom, amikor is látványetetésekkel, különböző programokkal várjuk a látogatóinkat és támogatóinkat - mondta érdeklődésünkre Nagy Gergely Sándor, az állatkert igazgatója. Mint fogalmazott, a rendezvény alkalmat teremt arra, hogy bemutassák a park újításait, fejlesztéseit, továbbá ilyenkor aktívabban is bevonják a látogatókat az állatok gondozásába.

– Nem csak látványetetéseket tartunk, de a vendégeink segíthetnek is ezekben a folyamatokban, ezzel is még nagyobb örömet szerezve az itteni állatoknak, és még több élményt adva a látogatóinknak. A pluszinformációk mellett testközeli élményhez juthatnak nálunk – emelte ki az igazgató. Ugyanakkor jelezte: ilyenkor is igyekeznek hírt adni magukról, jelezni azt, hogy vannak még örökbefogadásra váró állatok.  

Ünnepi kompozíció a vízilovaknak

Kedden délelőtt a Hajdú Online stábja is meglátogatta a debreceni állatkertet. Első utunk pedig a dél-amerikai tapírokhoz vezetett, ahol az érdekes ormányú állatkák épp tízóraizni készültek. A jeles alkalomból a gondozóik az állatok udvarának közepére egy fenyőfát helyeztek, amelyen üveggömbök és szaloncukor helyett gyümölcsök, zöldségek lógtak. A tapírok nem is vártak sokat, szinte azonnal elkezdték csemegézni a karácsonyfájukat.

A következő állomás az ormányos medvék portája volt, ahol egy-egy ajándékdoboz került a négy lakó elé. A lelkes csomagbontogatást pedig sok-sok szempár követte, ugyanis a látványos eseményt gyermekek, felnőttek és idősek is figyelemmel kísérték.

Forrás: Kiss Annamarie

– Ez az alkalom annyiban különbözik a többi naptól, hogy az állatkáink is kapnak ajándékot. Átlagos napokon tálacskákban kapják az élelmet, de most egy-egy ajándékdobozzal készültünk számukra. Hogy ne vesszenek össze, négy különböző helyre rakjuk le az ajándékaikat – avatta be az egyik gondozó az érdeklődő vendégeket. Az ormányos medvék a ragadozók rendjébe tartoznak, azonban mindenevők.  

Az ormányos medvék után nagy érdeklődés övezte még a kapucnis majmok, a fehérkezű gibbonok és a szurikáták lakomáját is. A nílusi vízilovakat pedig szénából összeállított karácsonyfa várta reggeli gyanánt. A látványetetések mellett a gondozók osztottak meg az érdeklődőkkel érdekességeket az egyes fajokról, valamint az állatkert lakóinak mindennapjairól is.

BS

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában