Példaértékű segítség

2022.10.10. 16:17

Tovább bővül a debreceni szociális alap

7-8 ezer forintot akár 6 hónapra, tűzifa-támogatást egyszeri alkalommal kérhetnek a lakosok.

Forrás: Molnár Péter

Az energiaválság miatt bajba kerületért újra bővítették a Városi Segélyalap kedvezményezetti körét, a részletekről hétfőn volt szó a Családsegítő Központban.

Lassan hozzászokhatunk, hogy rendkívüli időszakban vagyunk. 2020 tavaszán kezdődött a Coviddal, majd folytatódott az orosz-ukrán háborúval – kezdte Papp László polgármester a tájékoztatást. Kiemelte, hogy hálás a debreceni vállalkozóknak, akik a segélyalapot támogatták, de az önkormányzat is több milliárd forintot különített el ebben az időszakban a szociális jellegű kiadásokra.

A támogatás feltételei

– A segélyalapba eddig 140 millió forint érkezett, ebből 97 és fél millió forintnyi támogatás került a rászorulókhoz a Hajdúdorogi Főegyházmegye közreműködésével – jegyezte meg. Hangsúlyozta, hogy a jogosultságot és a támogatáshoz fűződő egyéb körülményeket a közgyűlés szabályozza, és a Debrecen Karitatív Testület felügyeli.

Mint elhangzott, a fennmaradó 40 millió forintot most is célirányosan, az energiaválság miatt bajba jutottak megsegítésére fogják felhasználni. – Azok a magánszemélyek, nyugdíjasok és családok, akik nem jogosultak a lakásfenntartási támogatásra, de nagy nehézséget okoz nekik a fűtésszezon, illetve tűzifára van szükségük, kérhetnek segítséget, amennyiben 2021 januárja előtt bejelentett debreceni lakhellyel rendelkeznek – fejtette ki.

Némileg emelkedtek a jövedelmi határok is attól eltérően, hogy egyedülálló vagy családban élő igényel. ( Akinek 88. ezer 801 forintnál több, viszont 115 ezer forintnál kevesebb a havi bevétele, illetve egyedülállóként 100 ezer 210 forintnál több, de 130 ezer 300 forintnál kevesebb.) A családosok legfeljebb fél éven át havonta 7 ezer, míg az egyedülállók és a gyermeküket egyedül nevelő szülők havonta 8 ezer forintot igényelhetnek. A tűzifára egy alkalommal lehet pénzt kérni, legfeljebb 30 ezer forintot, mindkét támogatási forma az október 1. és 2023 áprilisa közötti időszakra igényelhető.

Papp László végül úgy összegzett: a világjárvány miatt életre hívott Városi Segélyalapból eddig több mint 4600 emberen tudtak segíteni, az akkori felajánlókkal egyeztetve kerül most az energiaválság miatt nehézséggel küzdőkhöz a maradék összeg.

Hosszú távon is segítenek

– Debrecen mindig példát mutat más városokkal szemben – fogalmazott Széles Diána alpolgármester, utalva arra, hogy csak itt működik olyan szociális háló, ami mindig az aktuális igényeknek megfelelően tud segítséget nyújtani. Hozzáfűzte, hogy már az önkormányzat által biztosított lakhatási támogatás is nagy segítséget jelent, de egyre több a rászoruló, és egyre inkább elhatalmasodik a bizonytalanságérzet ebben az időszakban. Emlékeztetett arra is, hogy a kormányzat által biztosított 181 ezer forintos rezsitámogatás nélkül még többen lennének ma bajban.

– Más városokkal ellentétben a debreceniek nemcsak egy alkalommal, hanem hosszútávon is részesülhetnek támogatásban – mutatott rá, majd arra hívta fel a figyelmet, hogy a továbbra is várják a felajánlásokat a Városi Segélyalapba.

Debrecen hivatalos honlapján narancssárga színnel tüntették fel azt a felületet, melyen a pályázatot be lehet nyújtani. Rózsahegyiné Juhász Éva, a Debreceni Karitatív Testület szakmai elnöke végül arra hívta fel a figyelmet, hogy a folyósítással kapcsolatban az online felületen található telefonszámokon, kizárólag hétköznaponként 8 és 16 óra között lehet érdeklődni, aki viszont papíralapon tud csak jelentkezni, adminisztrációs segítséget kaphat a karitatív testülettől.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában