Takarékosan

2022.10.20. 08:00

Minden fillér számít: Hajdúböszörmény is behúzza a nadrágszíjat

Költségcsökkentő intézkedések az önkormányzattól, 200 milliót spórolhatnak.

Muszáj lesz akár a korbácsot is csattogtatni a spórolás érdekében

Forrás: Kiss Annamarie

A hajdúböszörményi önkormányzat hetilapja, a Szabadhajdú szerint a helyi képviselő-testület több költségcsökkentő intézkedést fogadott el a legutóbbi ülésén. A lépések városi fenntartású intézményeket, gazdasági társaságokat érintenek. A hatékony előkészítés érdekében munkacsoportok jöttek létre, amelyek összegyűjtötték az intézményvezetőktől, cégvezetőktől érkezett javaslatokat. Az önkormányzat célul tűzte ki, hogy az energia- és költséghatékonyság mellett a munkahelyek megtartása, valamint a nehéz helyzetbe került helyi polgárok segítése, a bölcsődei és az óvodai ellátás, a bentlakásos idősellátás, a gyermekétkeztetés működtetése elsőbbséget élvez.  

A képviselők döntöttek arról, hogy az eddigieknek és a jogszabályoknak megfelelően működik továbbra is a közvilágítás, azonban a díszkivilágításokon már módosítottak. Október 31-től a díszkivilágítás és a karácsonyi fények szünetelnek, kivéve a Bocskai téri fenyőfa fényfüzérét. Elrendelték azt is, hogy október végétől határozatlan ideig szünetelnek a városban működő szökőkutak. Ez alól a főtéri szökőkút kivétel, amely 2023. május 1. és szeptember 15. között működik majd. Költséghatékonysági célból újratervezték a zöldterületek karbantartását, valamint a fásítást és virágosítást.  

Bezárta kapuit október 15-én a Hajdúsági Múzeum és a Káplár Miklós Emlékház, amelyek május közepéig nem fogadnak látogatókat. Ez idő alatt a kiállítótér munkatársai a könyvtárban dolgoznak majd. Téliesítik a Tájházakat és a Népi Mesterségek Házát is, valamint szüneteltetik a művelődési központ gázzal történő fűtését. A Szociális Szolgáltatási Központban és a Városi Sportcsarnokban 18 fokban maximalizálják a hőmérsékletet.  

A polgármesteri hivatal használaton kívüli helyiségeket a fűtési időszakra lezárják, több dolgozót helyeznek el egy-egy irodában, így csökkentve a használt helyiségek számát. December 22-től január 8-ig igazgatási szünetet rendeltek el, csak ügyelet lesz. November elejétől, amennyiben adott munkakör megengedi, heti három nap jelenléti munkavégzés mellett heti két nap otthoni munkavégzést írtak elő a hivatal munkatársainak.  

A városi bölcsődében és az idősek elhelyezését szolgáló önkormányzati intézményekben, továbbá a házi gyermekorvosi, védőnői, felnőtt háziorvosi, valamint a szakrendelő esetében biztosítani kell a jogszabályokban előírt 22-24 fokos hőmérsékletet. Mindezek mellett a városi óvodák és iskolák téli és tavaszi szünetei az iskolaiakhoz igazodnak, ügyelet biztosítása mellett. Döntöttek a Csillagvár Óvoda Dobó István utcai telephelye működésének szüneteltetéséről és a Napsugár Óvoda bodaszőlői telephelyén működő négy csoport óvodán belüli, korszerűbb épületben történő elhelyezéséről is. Lezárják a Kincskereső Óvoda és a Napsugár Óvoda Polgári utcai székhelyén lévő tornatermeket. Az intézkedésektől megközelítőleg 200 millió forint megtakarítást várnak. 

BS

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában