A Liget lakópark és Ondód is érintett

2022.10.21. 14:05

Építési szabályozással is támogatnák a beruházásokat Debrecenben

Módosítaná az önkormányzat a város településszerkezeti tervéről, valamint helyi építési szabályzatáról szóló rendeleteket öt területrészt érintően; Gábor István főépítész előterjesztéséről csütörtökön tárgyal a közgyűlés. 

Illusztráció

Forrás: Napló-archív

A tervezetben a Liget lakóparktól délre lévő kis és kertvárosias lakóterület zöldterületeinek rendezése, a Károli Gáspár utca kikötése, a Domokos Márton út és környezete szabályozásának korrekciója, az Ungvárikert erdőterület módosítása és Ondód településrész környezetében, a Kádár dűlőn különleges mezőgazdasági üzemi terület bővítése szerepel. 

A módosítás célja a tervezett fejlesztések megvalósíthatóságának elősegítése.

A Liget lakóparktól délre lévő kis és kertvárosias lakóterület zöldterületeinek rendezése során elsősorban az építési jogok biztosítása a cél a meglévő telekszerkezet, telekhasználatnak megfelelő szabályozás érdekében, továbbá a kereskedelem, szolgáltató rendeltetés önálló épületben történő megvalósulása esetén az épületmagasság alsó korlátját törölnék.

A Károli Gáspár utca kikötésénél elsősorban a közterületet biztosítanák, a telekhasználatnak megfelelő szabályozás kialakítása érdekében.

A Domokos Márton út és környezete szabályozásának korrekciójánál a korábban tervezett Kishatár út – Domokos Márton úti felüljáró törlésével összefüggően a valós telekhasználatnak megfelelő szabályozást alakítanak ki.

Az Ungvárikert erdőterület módosítása az ottani lakóterület fejlesztéshez kapcsolódóan a rekreációs igények biztosítása érdekében történne meg.

Végül a Kádár dűlő esetén különleges mezőgazdasági üzemi terület bővítése a cél, elsősorban a minőségi fejlesztéseket (meglévő telephely fejlesztése) lehetővé tevő szabályozás kialakítása érdekében. A biológiai aktivitásérték pótlása érdekében erdőterület kijelölése szükséges a település délnyugati részén (ezen terület biztosítja a jogszabályi előírás szerinti új beépítésre szánt területi nagysághoz kötött 5 százalékos zöld vagy erdőterületi kijelölést).

Egy másik előterjesztés szerint a Csengő utca – Alkotmány utca – Hajnal utca által határolt területet érintően módosítanák a helyi építési szabályzatot. 

A cél a minőségi fejlesztéseket lehetővé tevő szabályozás kialakítása és a korábbi, rendeltetésre vonatkozó előírások visszaállítása. 

HBN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában