Nemzeti gyásznap

2022.10.07. 12:18

Az aradi vértanúkra emlékeztek Nádudvaron

Életüket és vérüket áldozták mindazért, amelyet mi most alázatos szívvel és lélekkel úgy vallhatunk: magyar.

A város vezetői is elhelyezték az emlékezés virágait

Forrás: Marján László

– Október 6-a gyásznap a magyar történelemben, amely a magyar nemzet olthatatlan szabadságvágyának véres eltiprását juttatja eszünkbe – kezdte beszédét Maczik Erika, Nádudvar polgármestere.

Maczik Erika, Nádudvar polgármestere  az ünnepi beszéde közben
Forrás: Marján László

– Ez a fájó emlékezés és emlékeztetés olyan elevenen él bennünk, hogy talán gyerekkorunk óta a mai napig ütemesen fel tudjuk sorolni hőseink nevét. Mindezt annak ellenére, hogy voltak idők, amikor nem volt szabad megemlékezni a gyásznapról, nem tartottak hivatalos emlékezéseket sem államilag, sem az iskolában – tette hozzá a városvezető a 13 aradi vértanú kivégzésének 173. évfordulóján rendezett csütörtöki városi megemlékezésen a ’48–49-es szabadságharcban a Lenkey-században szolgáló nádudvari huszárok emlékműve előtt.

Az ünnepségen Benő Márton is verset adott elő
Forrás: Marján László

A református egyház képviseletében Nt. Őz Lajos esperes előbb a Szentírásból idézett, majd kiemelte: akikre ma emlékezünk, nemcsak szóval vallották meg, hova is tartoznak, hanem egyszerű, tisztességes nádudvari emberek szelíden, neveltetésükből fakadóan, élő hitük szerint elindultak, hogy életüket és vérüket áldozzák mindazért, amelyet mi most alázatos szívvel és lélekkel úgy vallhatunk: magyar.

Őz Lajos
Forrás: Marján László

Benő Márton, a Kövy Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 6. b osztályos tanulója Ady Endre Október 6-a című versét szavalta a megemlékezés nyitányaként.

A megemlékezők gyülekezete
Forrás: Marján László

Marján László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában