A Kistemplom időmérőjének őrével beszéltünk

2022.10.30. 12:05

A toronyórák téli időszámításáról már nem órásmesterek gondoskodnak

Megszokott „misztikum”, hogy október 30-ára virradó hajnalban a minket körülvevő időjelzők automatikusan átprogramozódnak és reggel mi már az új időszámítással szembesülhetünk.

Az ikonikus időjelző ma is karbantartás- és kezelésmentes

Forrás: Napló-archív

A tegnap idejére már csak a mutatós faliórák emlékeztetnek, ha akad ilyen az otthonunkban. A cívisvárosban járók lépteinek tempója fölött több toronyóra őrködik: a Nagytemplomé, a Szent Anna Székesegyházé, a Verestemplomé, az Árpád téri templomé, az Egyetemi templomé és a Kistemplomé. Utóbbiért Horváth László gépészmérnök felel. Elmondta, tudomása szerint a város nagy időmérőinek októberi állításához ma már nem kell megmászni egyetlen lépcsőfokot sem, nincs szükség szakember kétkezi munkájára. Felidézte, a Csonkatemplomba – több, más istenházával együtt – 1932-ben helyeztek el egy elektromechanikus órát, amelyet a Régi Városházán felállított precíziós ingaóra vezérelt, percenkénti vezetékes jelátvitellel. Alig egy évtizede egy fővárosi cég készített egy elektromos meghajtást, de sokat küzdöttek a nehéz beállíthatósággal, pontatlansággal és a leállásokkal. A mostani meghajtást 2018-ban szerelte fel Horváth László, aki főállásként géptervezéssel foglalkozik. Az időmérők állítását a hobbijának tekinti. A szakembertől megtudtuk, azóta két esetben kellett a Kistemplom óráját gondoznia:

Tavaly a felújításakor, a mutatók áttételi fogaskerekeit eltörték az annak közelében dolgozók. Ekkor cserélték a gyenge minőségű műanyag fogaskerekeket acélkerekekre, amelyet egy cég adományként gyártott a nemes célra. A mutatók amúgy épp egy éve kerültek újra a helyükre.

Tavasszal pedig a toronyban elhelyezett internet átjátszó zavarta meg kissé az óra működését, de ezt a szakember a társaival orvosolni tudta.

Horváth László a megyében közel, s távol egyetlen toronyóráról tud, amit nem bíztak még a modern technikára és valóban mechanikusan kell állítani: a konyári református templom időmérőjének őszi átállása egy helyi lakatoson múlik.

HaBe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában