Balesetveszélyt okoz!

2022.09.27. 13:28

Százezres bírságot is kaphat, aki beszennyezi az utakat

A jogszabály általánosan tiltja a szennyezést, nem tesz különbséget sár, termény, motor- és gázolaj, trágya, úti szemét között.

Ha a sárfelhordás elkövetője ismeretlen, akkor feljelentést tesz a Közút

Az őszi és tavaszi csapadékosabb időszakban, a mezőgazdasági munkálatok alatt Hajdú-Bihar megyében is jelentős sárfelhordások tapasztalhatók, melyek a Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint megelőzhetők lennének: az útcsatlakozások megfelelő sárrázójának kiépítésével, illetve a kerekek országos közútra történő kihajtás előtti letakarításával. A társaság a Haon érdeklődésére a válaszában kiemelte, hogy előfordulnak más munkavégzés, például építési munkálatok miatt történő sárfelhordások is.

Büntetni csak a hatóság tud

Pécsi Norbert Sándor kommunikációs osztályvezető leszögezte: a jogszabály értelmében minden közlekedő felelőssége az útburkolat szennyezésének megelőzése. A jogszabály általánosan tiltja a szennyezést, nem tesz különbséget sár, termény, motor- és gázolaj, trágya, úti szemét között.

– Szankcionálni, büntetni csak a hatóság tud, de csak abban az esetben, ha tetten érik a járművezetőt. A tettenérés után azonnali szankciót alkalmazhat az illetékes hatóság, ám feljelentés után, az ügy kivizsgálása eredményeként ugyanúgy kivet és kivethet bírságot a nyomozó hatóság, ha megállapítható a sárfelhordást okozó személy vagy személyek kiléte – hangsúlyozta.

Továbbá kitért arra, hogy amennyiben a társaságuknak kell eltakarítania például a sárfelhordást, akkor a munka nagyságrendjétől függően akár a 100 ezer forintos összeget is elérheti a beavatkozás értéke. Természetesen a kártérítést nem a bejelentőnek, hanem az elkövetőnek kell fizetnie.

– A balesetek nyomán, amit tudunk, mi magunk hatástalanítunk (olajfolyást homokkal, perlittel, stb.). Ha olyan a kifolyt anyag, ami további szakértelmet igénylő beavatkozást von maga után, akkor értesítjük a Katasztrófavédelmet, amelynek a szakemberei elhárítják a problémát. A sárfelhordást kézi erővel vagy seprűs kocsival takarítjuk, de igyekszünk minden esetben felszólítani a szennyezés elkövetőjét a közút tisztítására. Amennyiben ismeretlen a tettes, rendőrségi feljelentést teszünk – válaszolta.

Mint megtudtuk, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. útellenőri szolgálata folyamatosan, meghatározott rend szerint járja a megközelítőleg 32 ezer kilométeres országos közúthálózatot. Ha közúti szennyezést tapasztalnak, és a helyszínen van gépjárműmozgás, akkor helyben felszólíthatják a szennyezést okozó személyeket.

Lakossági bejelentéseket is fogadnak, telefonon a megyei diszpécserüknél lehet jelezni az észrevételeket, írásban pedig elsősorban a www.kozut.hu oldaluk E-Ügyfélszolgálat menüpontján keresztül.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában