Egészség

2022.09.19. 13:13

Másodszor landol a légimentős véradás Debrecenben

Ezt hozza az ősz a megyei véradásban.

Forrás: Napló-archív

Újra megrendezi a légimentők véradását a Magyar Légimentésért Alapítvány, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft., a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat. A cél ebben az évben is új véradók toborzása és a régiek mozgósítása. Debrecenben a Lovarda épületében (Kassai u. 26.) szeptember 23-án 11 és 18 óra között várják a donorokat a szervezők. A mentőhelikopter az épület közelében állomásozik a véradás ideje alatt, e helyen látja el aznap az ügyeletét. A donorok, családtagjaik és az érdeklődők megtekinthetik, beszélgethetnek a légimentőkkel – olvasható a megyei Vöröskereszt közleményében.

Fesztiváljegy, nosztalgia

Hajdúböszörményben az őszi rendezvényekre a Vöröskereszt is kiköltözik, véradásaival együtt. Ingyen mehet koncertekre, műsorokra és minden programra a zúzaétel-fesztiválon mindenki, aki vért ad a helyszínen – egészen pontosan a Széchenyi Mezőgazdasági Iskola épületében – 9 és 15 óra között. Október 5-én a polgármesteri hivatalban a régi véradások hangulatában nosztalgia véradással – kolbásszal, itallal – várják a segítő szándékú jelentkezőket az önkéntesek és munkatársak.

Belépnek az éves vérkörbe a diákok és munkahelyek

A Vöröskereszt megyei szervezetének véradószervezői kérik a középiskolák diákjait, a vállalatok alkalmazottait, hogy ha intézményükbe kiköltözik a zárkörű véradás, éljenek a segítségnyújtás lehetőségével. A diákoknak Debrecenben e hónapban hamburgerkuponokkal is tudnak kedveskedni a vöröskeresztesek.

Az említetteken kívül 8 nyilvános véradásra invitálják a donorokat a Hajdú-Bihar megyében a települések központjaiban, művelődési házakban, könyvtárban a Vöröskereszt önkéntesei. Ahol tehetik, apróságokkal is meglepik a véradókat. Hajdúszoboszlón Póka György festőművész ebben a hónapban is felajánlja egy festményét a helyi véradónap nyertes donorjának.

Ha csak egy véradás kell a kitüntetéshez

Még két hónap van a magyar véradók napjáig, november 27-ig, de hamarosan elkezdődnek az előkészületek. Ha valakinek még egy véradás hiányzik ahhoz, hogy jubiláló véradó legyen – 10 vagy afeletti kerek véradásszámot érjen el –, és nem adott vért az elmúlt 56 napban, most érdemes elmennie a lakóhelye közelébe kiköltöző alkalomra, mert az Országos Vérellátó Szolgálat szeptember 30-án zárja le a jubilálók idei listáját. Az utánuk vért adók jövőre kapják meg elismeréseiket.

A megyei véradások pontos helyszíneit és időpontjait ide kattintva érhetik el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában