Élményprogram és szimuláció is lesz

2022.09.27. 19:09

Életmentőket avat a Debreceni Egyetem a Kutatók Éjszakáján

Nyolc tudományos előadást és számos látványos kísérőprogramot kínál a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozatban a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kara Nyíregyházán.

Az intézmény célja, hogy felhívja a figyelmet oktatási kínálatára és vonzóvá tegye szakirányú képzéseit a jövő egészségügyi és szociális szakemberei számára.

A Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kara tudománynépszerűsítő előadásokkal készül szeptember utolsó péntekén. Többek között a gyerekeknek és felnőtteknek ajánlott mozgásfejlesztésről, a mentőtiszti, a védőnői, az ápolói, a szülésznői, az egészségügyi szervezői és a szociális munka képzésekről, a digitális technológia és a szociális munka kapcsolatáról, illetve az alapvető elsősegélynyújtási ismeretekről is lehet majd előadásokat hallani – írja a hirek.unideb.hu.

Mándy Zsuzsanna, a Debreceni Egyetem Tudományos Igazgatóságának tudományos referense a karon tartott keddi sajtótájékoztatón elmondta: ezen a napon a tudomány van a középpontban, és az a cél, hogy minél több fiatal kedvet kapjon a kutatásokhoz, a tudományos tevékenységhez.

– A Kutatók Éjszakája a tehetségek gondozásáról, a tudományok népszerűsítéséről szól. Ez egy olyan nagy sikerű rendezvény, mely egyre több helyszínen talál otthonra. A Debreceni Egyetem szempontjából jól mutatja a fontosságát, hogy az intézményben elérhető valamennyi tudományterület képviselteti magát előadásokkal, szakmai programokkal – tette hozzá.

Forrás: unideb.hu

Az Egészségtudományi Kar összesen tizennégy programot kínál az idei sorozatban, ebből nyolcat Nyíregyházán tartanak meg. Rusinné Fedor Anita, a kar tudományos dékánhelyettese kiemelte: a legfontosabb feladat az, hogy erősítsék a kutatói utánpótlást.

– A kutatási eredményeket játékos módon szeretnénk bemutatni. A hozzánk érkező, többségében továbbtanulás előtt álló fiatalok bepillantást nyerhetnek tudományos műhelyeink munkájába. A céltudatos és elhivatott hallgatókat szeretnénk megtartani a szakma számára, a jövőt még csak kereső tehetségeket pedig megnyerni azzal, hogy az egyes képzésekhez tartozó szakok, szakmák legtöbb kihívással járó sajátosságait megmutatjuk nekik. A program nemcsak a leendő egyetemisták, hanem mindenki számára nyitott – hangsúlyozta a dékánhelyettes.

A Sürgősségi és Oxiológia Tanszék is megjelenik az idei programsorozatban, az érdeklődők korszerű eszközök segítségével ismerkedhetnek meg a mentős hivatás rejtelmeivel és a mentőtiszti képzéssel.

– A hallgatók az életért elnevezésű programban bemutatjuk, hogyan készülnek fel az egyetemisták a szakmára, emellett felhívjuk a figyelmet a laikus újraélesztés fontosságára, megtanítjuk a segítségnyújtás, valamint a mentőhívás alapvető szabályait, ezek ismerete ugyanis életet menthet. A programsorozatban lehetőséget kínálunk arra is, hogy minden érdeklődő kipróbálja a mentőtiszti szaktanterem eszközeit és egy napra életmentővé váljon – mondta el Szelesné Árokszállási Andrea tanszékvezető-helyettes.

Jávorné Erdei Renáta, az Egészségtudományi Kar Védőnői Módszertani és Prevenciós Tanszékének vezetője a sajtótájékoztatón kiemelte: a programban az egészségfejlesztést és a prevenciót érintő témák is hangsúlyosak lesznek.

– A tudományos előrehaladás a védőnői szakmára is hatással van, hiszen a képzés a tudományos eredmények révén fejlődhet tovább. A bölcsőtől a bölcs Ő-ig című programban az élményalapú tanulást helyezzük a középpontba, a szaktantermünkbe ellátogatók megismerhetik a Teljes szülői élményprogramunkat, így például azt, hogyan kell reagálni egy csecsemő jelzéseire, valamint játékos formában várandós szimulációban is részt vehetnek – közölte a tanszékvezető.

A Kutatók Éjszakája országos rendezvénysorozatban négy megye öt településén választhatnak az érdeklődők a Debreceni Egyetem által kínált 200 program közül. A DE ETK nyíregyházi programjai itt érhetők el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában