A város legrégebbi hídja

2022.09.19. 15:21

Debrecen egyik gyöngyszeme is lehetne a Vágóhíd utcai felüljáró

A Debreceni Városvédő és -szépítő Egyesület szervezésében a Kulturális Örökség Napjai alkalmából tartott előadást Debrecen legrégebbi hídjának történetéről és jelenlegi állapotáról Balogh Tamás Zoltán közlekedéstörténész szombaton a Vágóhíd utcán.

Forrás: Debreceni Városvédő és -szépítő Egyesület

A híd lebontásának híre a helyi médiában szinte ötévente felröppen, pedig már több mint 110 éves – tudatta a Hajdú Online-nal Balogh Tamás. Úgy gondolja, hogy ha legalább helyi védettséget kapna és felújítanák, akkor Debrecen egyik gyöngyszeme lenne. Emlékeztetett arra is, hogy a Vágóhíd utcai felüljáró Debrecen legöregebb felüljárója 1910 óta. A híd kapcsolat volt a vasút felett a város és az iparnegyed között. – Szeretném, ha ez a híd tényleg egy híd szerepét töltené be. A közelben található három műemlék: az Attila téri görögkatolikus templom, a Pavillon laktanya és a mellettünk álló katolikus temető a barokk temetőkápolnával. Itt van az egykori dohánygyár, mely helyi védelem alatt áll, de szeretnénk, ha ugyanilyen védettséget élvezne később az egykori Sóház és a bábaképezde. A felüljáró, a nagybetűs HÍD összekötné ezeket a tömböket, és egy igazi védett tömb lenne – mondta a helytörténész.

Forrás: Napló-archív

A felüljáró történelmének ismertetése után felelevenítette, hogy 2011-ben kezdődtek a súlyos problémák a Vágóhíd utcai felüljárónál.

Abban az évben, novemberben már a híd széthullásáról beszéltek, azonban annak felújítására nem volt pénz. Ezután, 2014. március 11-én a biciklisforgalmat is lezárták a hídon. 2015-ben újra volt remény a felújításra, a Hajdú-bihari Napló azonban ennek az ellenkezőjét mutatta be. Hozzátette, 2018. január 8-án bevezették a hídra a súlykorlátozást, s akkortól itt már csak a 20 tonnánál könnyebb járművek közlekedhetnek.

Ettől az évtől ismét van biciklisforgalom a felüljárón: augusztus 11-én biciklisávot adott át az önkormányzat a Vágóhíd utcán a felüljárótól a volt dohánygyári iparvágány vonalán át a Diószegi úti kereszteződésig.

Forrás: Debreceni Városvédő és -szépítő Egyesület

– A Vágóhíd utcai felüljáró mai állapota továbbra is siralmas és felújításra vár. A felüljáró falait vandálok graffitizték, így csak csúfított állapotban láthatjuk a vasútra nézve. A lámpák és a díszes korlátok szerencsére megvannak, azonban a rozsdásodás miatt egy állapotmegóvó festés sem ártana – mondta a közlekedéstörténész. – Reméljük, hogy a hidat régi fényében felújítják, és az új két sávos felüljárót – amelyet a híd mellé építenek – a régi tervek alapján fogják megvalósítani. A híd módosításával, lebontásával csak romlana a városkép, s egy szelet tűnne el a város történelméből – véli a szakember.

Forrás: Napló-archív

Mivel ez a felüljáró a város legöregebb hídja, az iparműemléki építmény helyi védetté való válását javasolja, és a Debreceni Városvédő és -szépítő Egyesület segítségét kérte a híd megmentésében és helyi védetté való nyilvánításában.

A Hajdú Online legutóbb 2021 márciusában foglalkozott részletesebben a felüljáró állapotáról, melyben a Magyar Közút álláspontját is közöltük. Cikkünk ITT található.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában