Megmarad az erdő

2022.08.17. 14:00

Nincsenek veszélyben megyénk fái

Forrás: Napló-archív

Tarra vágott erdők képzelt képe kering a közösségi fórumokon, amióta a Magyar Közlönyben megjelent a tűzifa-kitermelés szabályain lazító kormányrendelet. Az augusztus 4-én közzétett rendelkezés számos eddigi korlátozást felold, a legnagyobb aggodalmat az okozta, hogy a szabály nyomán könnyebben lehet tarvágást végezni akár nagyobb erdőkben, valamint a természetvédelmi vagy Natura 2000 besorolású területeken is. Ez utóbbi kettőn végül mégsem lehet fákat kivágni; az augusztus 16-i Hivatalos Értesítőben megjelent módosítás szerint kivonták a könnyített rendelet alól e részeket.

– A kormányrendelet vészhelyzet esetére készült – szögezte le megkeresésünkre Juhász Lajos, a Nyírerdő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese. Hozzátette, a fakitermelésre vonatkozó rendkívüli szabályok alapján akkor intézkednek, ha az energiakrízis eljut arra a szintre, amikor a lakossági és közületi tűzifaigényt már nem tudják a korábban tervezett kitermeléssel biztosítani. Amennyiben ilyen vészhelyzet nem következik be, a hazai erdőgazdálkodás az eredeti 2022-es ütemezés szerint zajlik.

A zrt. több mint 60 ezer hektár állami tulajdonú erdőterületet kezel Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Ebből megyénkben csaknem 29 ezer hektár van. A társaság éves szinten 90 ezer köbméter tűzifát termel, amelyből az idei évre érvényes engedélyek alapján még mintegy 50 ezer köbméter kerül év végéig a piacra. 

Ezen túl a Nyírerdőnél vékony tűzifa gyűjtésére is van lehetősége a lakosságnak. Ez évente 10 ezer köbméter tűzifát jelent, melynek piaci értéke lényegesen alacsonyabb, mint a vastag tűzifa jelenlegi piaci ára. Itt szabad árualap van a társaságnál. Mint megtudtuk, a zrt. a lakosságnak értékesíti tűzifája döntő részét, ellátva a szociális tűzifa programban résztvevőket is.

Juhász Lajos, a Nyírerdő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese
Forrás: Napló-archív

Már adott évben ültetnek

A társaság fenntartható gazdálkodásának alapja, hogy a kivágott fákat minden esetben pótolják. A hatályos jogszabályok két évet adnak a fakitermelés által érintett erdőterületek felújításának megkezdésére, ám a Nyírerdő jellemzően már a kivágás évében lép ezügyben.

Juhász Lajos hangsúlyozta, a zrt. mindent megtesz annak érdekében, hogy a fenntartható erdőgazdálkodás mentén elégítse ki a lakosság, illetve az önkormányzatok részéről felmerülő tűzifaigényeket. 

Munkaszervezéssel igyekszünk a fakitermeléseket és a kiszállításokat fokozni, hogy a tüzelő a kedvezőtlen időjárás beállta előtt rendelkezésre álljon

 – nyilatkozta. 

Érdeklődtünk az árak felől is. A szakember szerint a tűzifa ára jellemzően a többi energiahordozóhoz igazodik, vagyis az elmúlt években áremelkedést tapasztalhattunk, melynek mértéke a helyi viszonyoktól (például a munkaerő drágulásának mértékétől) is függ. Felidézte, két évvel ezelőtt egyébként jelentős tűzifakészletek voltak ebben az időszakban, és szinte egyáltalán nem mutatkozott rájuk kereslet.

HBN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában