Ebes 70 éves

2022.08.21. 11:42

Az ebesiek üzenik: büszkék a múltjukra

A szorgalmas és alkotó munka eredményeként mára Ebes Hajdú-Bihar megye egyik legszebb és legfejlettebb községe.

Forrás: Kiss Dóra

Dédszüleink teremtették meg az alapjait annak, hogy az ötvenes évektől a tanyás jelleg meghagyása mellett nagyszüleink, szüleink biztosítsák az önállóvá válás lehetőségét, illetve az önálló falu létét – ezzel a gondolattal kezdte beszédét Szabóné Karsai Mária, Ebes polgármestere a település 70 éves fennállása alkalmából szervezett ünnepnapon, szombaton. Felidézte, hogyan épült, szépült a község, melyet mindig is szorgalmas emberek laktak. – Az itt élők sokat dolgoztak azért, hogy önmaguknak és gyermekeiknek biztosítsák mindazt, ami a nyugodt öregkort lehetővé teszi, gyermekeik számára pedig az elindulás, a továbblépés lehetőségét – vallja. 

A rendszerváltás utáni gazdasági és társadalmi átalakulás, az önkormányzati rendszer bevezetése fordulatot jelentett a település és lakosainak életében is. Ebben az időben sorban nőttek ki a házak a földből, százával nevelték a gazdák a hízókat, ez egy viszonylagos jólétet teremtett a faluban. A rendszerváltást követően azonban a korábbiakban tipikusan mezőgazdasági jellegű falu átalakult, a lakosság megélhetési forrása a mezőgazdaság mellett egyre inkább az ipar, a kereskedelem, a szolgáltatás és az idegenforgalom lett. Mindeközben a település életében is jelentős változások mentek végbe; megépültek a templomok, temető, és sok-sok egyéb dolog, ami szebbé, élhetőbbé tette községet – mutatott rá a polgármester. Mint mondta, ha visszatekintünk az elmúlt évtizedekre, akkor jelentős fejlődést láthatunk, számos beruházás valósult meg, a község vagyona évről évre gyarapodott és gyarapodik.

Szabóné Karsai Mária
Forrás: Kiss Dóra

 Hiszem, hogy egy település értéke nemcsak a létrejött javakkal fejezhető ki, hanem az érték legfőképpen a településért munkálkodó emberekben rejlik. Az eredményben valamennyi ebesi munkája benne van

 – hangsúlyozta Szabóné Karsai Mária. Köszönetét fejezte ki minden volt és jelenlegi ebesi lakosnak a településért végzett kitartó, szorgalmas és alkotó munkáért, melynek eredményeként mára Ebes Hajdú-Bihar megye egyik legszebb és legfejlettebb községe. – Üzenjük az utókornak, hogy büszkék vagyunk a hetvenéves múltunkra és sok boldog, eredményes évek kívánunk Ebesnek – zárta gondolatait, majd a település születésnapja alkalmából a polgármester minden intézménynek átadta a község zászlóját. Ezt követően a történelmi egyházak képviselői szentelték és áldották meg az új kenyeret, melyből minden jelenlévőnek jutott.

Forrás: Kiss Dóra

Délután köszöntötték a 70 éve a településen születetteket is, valamint Pajna Zoltán, a megyei önkormányzat elnöke és Bodó Sándor országgyűlési képviselő megosztotta a jelenlévőkkel gondolatait. Pajna Zoltán emléklapot is átadott a polgármesternek, majd átnyújtotta településvezetőnek megyénk településeinek összetartozásának jelképét, a Bocskai-szablyát.

Forrás: hbmo

KD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában