És ön látta már?

2022.07.18. 20:28

Egyedülálló fasorban gyönyörködhet, ha a nyugati kiskörúton jár

A fajt okkal hívják élő kövületnek.

Még július elején adták át Debrecen legújabb közlekedési ütőerét, a nyugati kiskörút harmadik ütemét. A Future of Debrecen mozgalom Facebook-oldala a napokban arról az egyedülálló fasorról osztott meg részleteket, amelyet a kiskörút területére ültettek. Ez lenne a ginkgo biloba - vagy röviden ginkgó -, azaz a páfrányfenyő, ami egy lombhullató, gyógynövényként is ismert kétlaki fa. Mint írják,

a fajt gyakran szokták élő kövületnek is hívni, hiszen ez az egyik legősibb élő fafaj, több, mint 250 millió évvel ezelőttről.

A bejegyzésben rámutatnak: a fa hatalmas előnye, hogy kivételes ellenálló képességgel rendelkezik az időjárással, kártevőkkel szemben és a szennyezések ellen. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a ginkgó volt az első növényfaj, amely a hirosimai atomrobbanást követően tavasszal megindult a növekedésben. A fát nem fertőzik természetes betegségek, és úgy tűnik, hogy a rovarokkal sincsenek problémái. Ez lehet a hosszú élettartamának egyik titka.

A fajról érdemes még tudni, hogy

  • akár 1000 évig is elélhet;
  • 20 méteresre is megnőhet;
  • és jótékony hatásai is vannak: nem fokozza közvetlenül az agy teljesítményét, de a levelek kivonata által az agy több tápanyagot és oxigént is képes felvenni.

De a posztban arról is írnak, hogy a gyümölcs - és annak magja - mérgező, éppen ezért a növény ezen részei nem alkalmazhatóak.

Debrecenben még a Méliusz Juhász Péter Könyvtár előtti parkban találkozhatunk velük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában