Tanévzáró

2022.06.15. 10:50

Nyáron sem áll meg az élet a honvéd középiskolában, nagy felújítás kezdődik

Forrás: Czinege Melinda

Elkezdődik a megérdemelt nyári szünet a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium diákjainak. Az intézményben szerda délelőtt tartották a tanévzáró ünnepséget.

Magyarország jövője és biztonsága a fiatalságon, az ifjú növendékeken, akár későbbi honvédtisztjelölteken, honvédtiszteken múlik. A magyar jövőt azok a tettre kész fiatalok jelentik, akik a családot, a közösséget, a nemzetet választják

– hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter köszöntőjében. Kiemelte annak jelentőségét, hogy az intézmény diákjai az iskola falai között az alapvető humánus értékek és erények mellett megtanulják a katonai erényeket, a pontosságot. A növendékeket hazaszeretetre, kötelességtudatra, és felelős állampolgárrá nevelik. Szavai szerint addig van nemzeti értékünk és jövőnk, amíg lesznek tettre kész, elhivatott fiatalok. – Láthatjuk, hogy a háborús és migrációs helyzet nem múlt el. A magyar kormány meg fogja védeni a polgárait. A kormány szándéka azonban csak úgy tud megvalósulni, ha erős hadserege, elkötelezett katonái, és hazájukért tenni akaró állampolgárai vannak – húzta alá a honvédelmi miniszter, aki 2014 óta maga is tartalékos tiszt.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter | Forrás: Czinege Melinda

Magasztos, de veszélyes

Beszélt arról is, hogy egyre több középiskolás fiatal vesz részt honvédelmi oktatásban. Az emelt szintű honvédelmi nevelést a középiskolában a honvédelmi tárca által alapított Honvéd Kadét Program biztosítja. A 2021/22-es tanévben 4618 kadét kezdte meg tanulmányait a partneriskolákban.

Jelenleg minden megyében van már legalább egy partneriskola. A program jelenleg Magyarországon 83 településen 110 középiskolában érhető el

– mondta el a honvédelmi miniszter. – A katonai hivatás magasztos, ám veszélyekkel teli, megköveteli, hogy az élet legmeghatározóbb pillanatait is szolgálatban töltsék el. A Magyar Honvédség cserébe megbecsült és kiszámítható életpályát kínál anyagi biztonsággal – tette hozzá.

Az ünnepségen Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka is szólt a növendékekhez. Mint mondta, a több mint 4600 kadét számára éppen ők maguk jelentik a példát.

Ti vagytok a zászlóshajók. Legyen mindig az összes többi iskolának elismerés az, ha a Kratochvil véletlenül a második lesz

– jegyezte meg.

Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka | Forrás: Czinege Melinda

Nem áll meg az élet

A 2021/22-es tanévet az intézmény diákjai és tanárai együtt, jelenléti oktatással tölthették el. A tanév folyamán a diákok tanulmányi versenyeken, rendezvényeken, kirándulásokon vehettek részt, ezzel is élményt és tapasztalatot szerezve.

Kovács István alezredes, az intézmény igazgatója kiemelte: a sok felkészülés meghozta a gyümölcsét, hiszen több megmérettetésen dobogós helyezést értek el, különdíjakat hoztak magukkal a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium diákjai.

Kitért arra, hogy az eredményekben gazdag tanév után az iskolában a nyári szünet alatt sem áll meg az élet. Mint mondta, egy csaknem öt éve húzódó EFOP-pályázat részeként felújítják az iskola épületét és a tanműhelysort is. A remények szerint szeptemberben már a megújult környezetben kezdődhet meg az oktató-nevelő munka.

A legtöbb tanuló számára immár a jól megérdemelt pihenés veszi kezdetét, a végzős növendékek azonban még a napokban adnak számot tudásukról a szóbeli érettségin, a 11/C osztályos tanulók pedig megkezdik nyári, összefüggő szakmai gyakorlatukat. A Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium diákjai nyáron a Honvédelmi Sportszövetség által szervezett ejtőernyős, repülős, búvár- és Elite Challenge-táborokban is részt vesznek.

Kovács István alezredes, az intézmény igazgatója | Forrás: Czinege Melinda

Az intézmény igazgatója a jövő tanévről is szólt. – A 2022/23-as tanév mindannyiunk számára új lesz. A nyíregyházi Vitéz Mikecz Kálmán Honvéd Kollégium növendéki létszáma bővül, mintegy hetvenen lesznek honvédkollégisták. Szeptembertől megkezdi működését a Szolnoki Honvéd Kollégium, és megnyitja kapuit a Hódmezővásárhelyi Honvéd Középiskola és Kollégium is. Az oktatótestület és a logisztikai főnökség munkatársai a közelgő napokban megkezdik az intézmény szakmai alapdokumentumainak felülvizsgálatát, felkészülve a négy helyőrsben települő középiskola és kollégium újfajta működési rendjére – emelte ki.

A tanévzáró ünnepségen a diákoknak elismeréseket adtak át, valamint Kratochvil-emlékgyűrűt kapott Berkecz Gábor kormánytisztviselő, a Honvédelmi Minisztérium Oktatási Tudományszervező és Kulturális Főosztály köznevelési osztályvezetője, az iskola volt igazgatója.

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában