Hogyan válasszunk szakot?

2022.06.15. 14:30

A Debreceni Egyetem új fejlesztéssel segíti a továbbtanulás előtt állókat

Az elmúlt három év felvételi adatai alapján speciális középiskolai rangsorokat állított össze a Debreceni Egyetem, továbbá egy országosan egyedülálló szak és tantárgyválasztó honlapot hozott létre az intézmény.

Prof. dr. Bartha Elek és dr. Pósánné Rácz Annamária

Forrás: Debreceni Egyetem

Az erről tartott szerdai sajtótájékoztatón prof. dr. Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese kifejtette, miért jelentős az egyetem számára a középfokú oktatási intézményekkel való kapcsolat. – Az iskolák az egyetem legfontosabb partnerei. Ők biztosítják számunkra a hallgatói utánpótlást, intézményünk pedig gondoskodik a tanárok képzéséről. Ez a kölcsönös viszony a város és a régió szempontjából is létfontosságú. A felsőoktatási intézmények számára a beiskolázás évről évre hangsúlyosabb feladattá válik. Ennek egyik fő oka, hogy tendenciaszerűen csökken az érettségiző korúak száma – emelte ki. Az összeállított rangsor egyfajta háttéranyag, amely az egyetem és a középiskolák együttműködése folyamán jól hasznosítható. 

– A rangsorral nem a középiskolák minőségi munkáját kívántuk sorba állítani. Ezen információk segítségével tudatosabban tervezhetjük képzési portfóliónkat, illetve beiskolázási tevékenységünket. Alapvető célunk, hogy az adatokat visszaszolgáltassuk az iskoláknak, hogy munkájukban azokat hatékonyan felhasználhassák – fogalmazott dr. Pósánné Rácz Annamária, a Debreceni Egyetem oktatási igazgatója.

Mint megtudtuk, a szakválasztó weboldallal lehetővé válik a személyre szabott tájékoztatás. A honlap egyszerűen kezelhető. Megalkotásakor abból indultak ki, hogy általában minden tanuló szeret egy vagy több tantárgyat, ami alapján egészen biztosan talál majd olyan, az érdeklődéséhez közel álló szakot, amelyre kedve lesz jelentkezni. 

Panyiczki-Berényi Viktória

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában