Helyi közélet

2022.05.30. 14:53

Szlovák bírók látogattak Debrecenbe

A Debreceni Járásbíróság elnöke, dr. Vágó Zsolt 2022. május 25-én fogadta a szlovákiai Tőketerebesi Járásbíróság delegációját - írja a Debreceni Törvényszék. A külföldi bíróknak először bemutatták az Építőipari Nívódíjat nyert Debreceni Járásbíróság épületét, majd ezt követően a könyvtárban találkoztak a járásbírósági csoportvezető bírókkal és titkárokkal. A szlovákiai delegációnak dr. Kahler Ilona Márta, a Debreceni Törvényszék elnöke előadást tartott a magyar igazságszolgáltatási rendszerről. Ezt követően dr. Szurdi Béla, a törvényszék elnökhelyettesének prezentációja következett, amelynek témája azt volt, hogy lehet Magyarországon bíróvá válni. Délután Debrecen város nevezetességeinek bemutatása sem maradhatott el, a magyar bírák szlovák kollégáiknak megmutatták a Református Nagytemplomot és ellátogattak a Déri Múzeumba is. 

Másnap a járásbíróságon folytatódott a szakmai program, amely során a szlovákiai bírók betekintést nyerhettek a magyar büntető- és polgári eljárásjog rendszerébe és megismerhették az Európai Jogi Szaktanácsadói Hálózat felépítését. Az interaktív előadások során sok kérdés került terítékre, amelyek megvitatása hasznos tapasztalatokkal szolgált. A Tőketerebesi Járásbíróság bírái ezt követően mind büntető, mind polgári ügyszakban részt vehettek egy-egy tárgyaláson, amelyeket újabb tapasztalatcsere követett az eljárásjogi területen. Délután a vendégek ellátogattak a Hortobágyi Nemzetei Parkba. A programot követően dr. Vágó Zsolt búcsúztatta szlovákiai kollégáit, akikkel egyetértettek abban, hogy fontos a jó nemzetközi kapcsolat kiépítése és folytatása, valamint hasznos a jogi területen szerzett szakmai tapasztalatcsere.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában