Gyász

2022.03.29. 15:42

Elhunyt Farkas Ágnes Anna, a debreceni gyermekvédelem megkerülhetetlen alakja

Farkas Ágnes Anna | Forrás: Debrecen.hu

Életének 62. évében, 2022. március 17-én, méltósággal viselt betegség következtében elhunyt Farkas Ágnes Anna, a Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata fenntartásában működő Debrecen Megyei Jogú Város Gyermekvédelmi Intézménye intézményvezetője, olvasható a Debrecen.hu-n.

 

Munkáját a szervezettség, következetesség, precizitás és a gyermekek elsődleges érdeke iránti elkötelezettség jellemezte. A szociális és gyermekvédelemi ellátások területén tanúsított felelősség- és hivatástudata, kiemelkedő kapcsolatteremtő és együttműködő készsége meghatározó módon járult hozzá az általa vezetett intézmény folyamatos szakmai fejlődéséhez és sikeres működéséhez. Kimagasló szakmai tudással, humánummal rendelkezett.

 

Pályáját 1983-ban a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium történelem-orosz szakos középiskolai tanáraként kezdte. 1994-ben a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karán szerzett mentálhigiénikus diplomát, majd az akkor még Városi Ifjúsági Nevelőotthon és Kollégium néven működő intézmény vezetőjeként tevékenykedett.

 

1996-tól látta el Debrecen Megyei Jogú Város Gyermekvédelmi Intézménye magasabb vezetői feladatait, amelyeket az elmúlt 26 évben kiemelkedően magas színvonalon, elhivatottan végzett. Vezetése alatt számos változáson ment keresztül az intézmény. Így 1998-ban létrejött a gyermekjóléti alapellátás területén belül a családsegítő és gyermekjóléti szolgálat, valamint a gyermekek átmeneti gondozása, s az első lakásotthon, amelyet a következő évben két újabb megnyitása követett. Vezetése alatt önálló szervezeti egységként megalakult a gyermekek átmeneti otthona, és létrejött a helyettes szülői hálózat. 

 

2002-ben a Debreceni Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karán szakvizsgázott. Kiemelkedő színvonalú vezetői és szakmai munkájának elismeréseként 2007-ben Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere tanácsosi címet adományozott részére.

 

2012. december 31-től az intézmény szakmai tevékenysége tovább bővült a családok átmeneti otthonával (Mester utca 30.). 2017 áprilisában a Böszörményi út 68. alatt – igazodva az igényekhez – létrejött a családok átmeneti otthona újabb szervezeti egysége.

 

Az új elvárásokhoz rugalmasan alkalmazkodva irányításával valósult meg az intézmény szervezésében a debreceni lakóhelyű általános iskolás gyermekek szünidei felügyelete is. 

Az Átmeneti Gondozást Ellátók Országos Érdekvédelmi Szövetségében 2019-ben hozta létre a gyermekek átmeneti otthonainak szakmai összefogását, amely azóta is rendszeresen tart műhelytalálkozókat az ország számos pontján.

 

Mindig elsődlegesnek tartotta a különböző társadalmi helyzetben lévő családok gyermekei közötti kapcsolatok erősítését, az eltérő képességű, állapotú és a fogyatékkal élő gyermekek integrációját, az esélyegyenlőséget.

 

Farkas Ágnes Annát Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata saját halottjának tekinti. Búcsúztatását 2022. április 22-én – pénteken – 11 órakor a Debreceni Köztemető 2-es számú ravatalozójában tartják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában