Testvérváros

2022.03.23. 15:00

Derecske és Koszyce tíz éve kötött egymással megállapodást

A lengyel-magyar barátság napjára emlékeznek.

Forrás: Bordán Szabolcs Facebook-oldala

– Idén ünnepeljük 10 éves évfordulóját annak, hogy Derecske és a lengyelországi Koszyce testvértelepülési megállapodást kötött egymással. A két település közötti kapcsolat leginkább a kultúra, az oktatás (művészeti iskolák között kialakult együttműködés, cserediák utaztatás) és a sport területén jelentős – írta Bordán Szabolcs március 23-án. A polgármester Facebook-posztjában felidézte, a lengyel-magyar barátság napjának története 2006. március 24-ig nyúlik vissza, amikor Lech Kaczyński lengyel és Sólyom László akkori magyar köztársasági elnök által aláírt nyilatkozat kezdeményezte, hogy március 23-át nyilvánítsák a lengyel-magyar barátság napjává.

A magyar Országgyűlés 2007. március 12-én, a lengyel Szejm március 16-án nyilvánította határozatban ünnepnapnak március 23-át, a lengyel–magyar barátság napját.

– Azóta minden évben megemlékezünk a magyarok és lengyelek példamutató odaadással megőrzött jó viszonyáról. Bár gyökeresen eltérő kiindulópontról vette kezdetét közös utunk, ezer éven keresztül, mégis ugyanabba az irányba haladtunk. Egyszerre vettük fel a kereszténységet és váltunk az Európa nyugati felén honos civilizáció részévé. Keményen meg kellett küzdenünk vívmányaink, kultúránk és nyelvünk megtartása érdekében. Bár nyelvünk és származásunk miatt nem vagyunk valódi testvérek, de az évszázadok viharaival dacolva megbecsült fegyvertárssá, hűséges baráttá, a csatatereken százszor is bizonyító bajtársakká váltunk – fogalmazott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában