Március 15.

2022.03.15. 15:01

A legfontosabb üzenet: az összefogás szüksége

A Honvédtemetőben is tisztelegtek az önkormányzat, a honvédség és a pártok képviselői kedden.

Forrás: Czinege Melinda

Ennyi idő távlatából is élővé teszik számunkra a múltat 1848/49. történetének kiváló emberi teljesítményei. Nincs olyan nemzedék Magyarországon, amely ne ismerné Petőfi, Kossuth, Batthyány, Táncsics nevét, és olyan település sincsen az országunkban, ahol ne találnánk valamelyik neves hazafiról emlékhelyet vagy éppen róluk elnevezett utcát, teret. Az ő alkotó munkájuk, áldozatuk, hősiességük miatt eleven mind a mai napig a szabadságharc emlékezete. Olyan elődeink, hőseink vannak, akik az egységet, a nemzeti békét, és az európai felzárkózást állítják elénk követendőül.

 

Közös akarattal

 

Szabadság és hűség: ez adja március 15-e erejét – mondta el ünnepi beszédében Farkas Sándor alezredes, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka. A változás az ország lelkében, a nemzet egészében zajlott a ’48-as forradalom és szabadságharc idején. A jeles esztendő idusa a szabadság örömét, az önrendelkezés szépségét, a polgári fejlődést, egy közösség összetartozásának felemelő érzését hozta el. Farkas Sándor kiemelte, hogy ugyan a szabadságharcnak számtalan üzenete él ma is, mégis a legfontosabb: az összefogás szükségessége.

– Nemzeti hőseink nem megsemmisíteni akarták azt, ami volt, hanem jobbá tenni, megértetni a világgal, hogy nemzetben gondolkodva is lehet európai értéket, haladást, fejlődést elérni – fogalmazott, hozzátéve, a magyar nemzet boldogulása csak közös akarattal, elhatározással és munkával sikerülhet. Felidézte azt a talán nem olyan közismert jelképes megmozdulást is, hogy 1848. március 15-ét már az első évfordulón megünnepelték Debrecenben. 

 

BBI

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában