Megyei körkép

2021.12.04. 07:00

Több útszakasz és csomópont is megújul Hajdú-Biharban

Egyebek mellett a görbeházi autópálya-csomópont fejlesztését is tervezi a NIF.

Több útszakasz, csomópont felújítása, illetve átépítése van folyamatban, kivitelezés előtt vagy tervezés alatt Hajdú-Bihar megyében a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. gondozásában. A feladatok aktualitásairól a megyei önkormányzat közgyűlésén számoltak be múlt pénteken a Megyeházán.

Jelenleg is folyamatban van az M35-ös autópálya új Debrecen-Józsa csomópontjának építése.

A projektben a tervezett ipari park északról való megközelítésére az M35-ös autópálya mellett új, külön szintű csomópontot építenek ki egy új, teljes értékű, kétszer két sávos csomópont formájában. A vállalkozási szerződést idén január 20-án kötötték meg a kivitelezővel, melynek hatálybalépésétől számítva 17 hónapon belül kell elkészülnie a beruházásnak. A fejlesztés féltávnál tartott még szeptember végén.

Folyamatban van a 33-as főút Nyíl utca – Hadházi úti csomópontjának átépítése is, végleges forgalomtechnikával és jelzőlámpás forgalomirányítással.

A Bem téri csomópont egyes ágain pedig külön jobbra kanyarodó sá­vokat alakítanak ki, melyeket szigetekkel választanak majd el. A munkálatokat ez év július végén kezdték, és várhatóan 2022. május 31-ig fejezik be.

Várhatóan ebben a hónapban kötik meg a szerződést az M3–M35-ös autópálya görbeházi csomópontja fejlesztésének kivitelezésére.

Itt a Nyíregyháza–Debrecen és a Debrecen–Nyíregyháza irányú forgalmi csomóponti összekötő ágakat kivitelezik, amelynek részeként vasbeton tartós gerendahidat, illetve csaknem egy kilométer utat építenek ki. A munkálatokat a szerződés hatálybalépésétől számított 24 hónapon belül kell befejeznie a majdani kivitelezőnek.

Tervezésre várva

Megújulhat a 471. számú főút több szakasza is Debrecen belterületén.

Ahogy arról nemrég beszámoltunk, a Sámsoni utat csaknem két kilométeren négysávossá alakítják, valamint a 4908. jelű út debreceni lakott területi szakaszának, az Acsádi útnak mintegy egy kilométeres szakaszát újítják fel. Jelzőlámpás forgalomirányítást vezetnek be a Budai Nagy Antal utcánál, valamint a Kard utca csatlakozásánál. Ezenfelül további öt csomópont segíti majd a közlekedést, szintén forgalomirányító fényjelző készülékek biztosítása mellett. A beruházásban több utcán is szilárd burkolatot építenek ki, valamint több szakaszon az útburkolatot is felújítják. Ez év decemberében megkezdődhet a kiviteli tervek készítése.

A tervek között szerepel a Sámsoni út csaknem két kilométeres szakaszának négysávossá alakítása is | Fotó: Napló-archív

Előkészítés alatt van a 4-es számú főút Hajdúszoboszló és Debrecen közötti szakaszának négysávossá alakítása is.

A meglévő építési engedély szerint a kiviteli terveket 12 kilométer 100 méter hosszan, három további csomóponttal kell elkészítenie a tervezőnek. Az ezek elkészítésére vonatkozó szerződést várhatóan decemberben kötik meg, melynek hatálybalépését követően 22 hónapon belül kell véglegesülnie a szükséges dokumentumoknak.

Jelenleg tervezés és engedélyeztetés alatt áll a 35-ös számú főút és a hajdúböszörményi Újvárosi út kereszteződésének körforgalommá alakítása.

A NIF tájékoztatása szerint idén augusztus végén írták alá a tervezési szerződéseket, melyek értelmében a vállalkozónak az engedélyezési tervek elkészítésére és az ez alapján szükséges engedélyek megszerzésére, a kiviteli tervek elkészítésére, illetve a kettős záradékkal ellátott kisajátítási tervek megszerzésére 12 hónap áll rendelkezésre. A Baltazár Dezső utcai, meglévő háromágú csomópont körforgalommá alakítása terveinek elkészítésére szintén 12 hónapja van a tervezőnek. Azt is ismertették: négy hónap áll majd rendelkezésére annak a vállalkozónak, aki a komádi 4219. jelű összekötő út és a 4222. jelű összekötő út csomópontjának átépítési terveit készíti el. Ennek része a csatlakozó útszakaszok felújítása és megerősítése is, de a projekt nem érinti a Sebes-Körös folyó kendergyári hídjának a pályaszerkezetét.

HBN

Ezek is érdekelhetik