Elismerést kaptak

2021.12.24. 08:32

Magasabb életminőségre adnak esélyt az Immánuelben

Az Immánuel Otthon és Iskola elsőként kaphatta meg az Esélyt az Életre díjat.

Forrás: Napló-archív

Az oklevélen az áll, hogy a díjat az esélyteremtés területén elért kiemelkedő eredmények, az emberi méltóság védelmében való fellépés területén végzett kiemelkedő szakmai tevékenység elismeréseként kapta az intézmény. Az Esélyt az Életre díjat idén alapította Novák Katalin. Immár harminc éve nyújtanak halmozottan fogyatékos gyermekek és felnőttkorúak számára komplex szolgáltatásokat. Az intézmény vezetője, Győri Zsófia lapunknak úgy fogalmazott, munkájukban magas szakmai színvonalra, az emberi élet tiszteletben tartására és a keresztyén értékek megvalósítására törekednek. 

 

Különböző módszerekkel 

 

– Célunk esélyt biztosítani azoknak, akiknek nem természetes módon adottak az esélyei az élet számos területén. Így esélyt adunk egy magasabb életminőségre, mint amire a fogyatékosságuk predesztinálja őket. Esélyt adunk a mozgásfejlődésre, ahol ez a fejlődés elakadt, megrekedt már az anyaméhben vagy kora gyermekkorban – vallja. Az intézményben a különböző terápiás módszerek és segédeszközök segítségével kis lépéseket tehetnek a fejlődésben, de már az is eredmény, ha a gyerekek állapota nem, vagy lassabban romlik, ha fájdalmaikat csökkenteni tudják.

 

Ugyanakkor esélyt adnak alternatív és augmentatív kommunikációs eszközök, módszerek segítségével a kommunikációra, ott, ahol a beszéd, mint kommunikációs csatorna nem áll rendelkezésre, vagy csak korlátozottan. Mindezek mellett a mentális és lelki fejlődésre, valamint a világ megismerésére is lehetőséget teremtenek. – A fentiek láthatók a falainkon kívül is, amelyek ismertté, elismerté teszik intézményünket. Ezért kaphattuk a díjat, mely nagy elismerés az egész munkatársi csapatnak – véli Győri Zsófia. Ez év szeptemberében vették birtokba új iskolaépületüket, a bővülés miatt szeptembertől 65 főállású munkatárs dolgozik a csapatban a közös értékekért. 

 

– Kiemelt fontosságúnak tartjuk a fogyatékos emberek méltóságának védelmét, társadalmi befogadását, melyet nemcsak iskolai munkánk során, hanem számos inkluzív programon igyekszünk megvalósítani intézményen kívüli szereplőkkel, elsősorban gyülekezeti közegben és más iskolákkal együttműködve. A pandémiás időszak nem kedvezett ezeknek a közös programoknak, de néhány alkalmat azért tudtunk tartani és a jövőben is készülünk hasonló eseményekre – tudatta. Győri Zsófia a gyermekek ilyen irányú nevelésében hisz, úgy véli, általuk egy befogadóbb társadalom épülhet.

 

KD 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában