Erről is szó lesz a közgyűlésen

2021.12.13. 20:20

Kamionparkolóhoz vásárolna földet a Debreceni Ingatlanfejlesztő

Versengő ajánlatkérés útján értékesítene egy ingatlant az Észak-Nyugati Gazdasági Övezetben az önkormányzat; a polgármester erről szóló előterjesztése csütörtökön kerül a képviselők elé.

Forrás: Shutterstock

A „beruházási célterület” megnevezésű, 14 hektár területű közművesítetlen ingatlan gazdasági ipari területként van nyilvántartva, azt az önkormányzat 2020. március 13-án határozatlan időtartamra a Debreceni Infrastruktúra Fejlesztő Kft.-nek adta bérbe. A Debreceni Ingatlanfejlesztő Kft. (DING Kft.) azzal a kérelemmel fordult a városhoz, hogy az ingatlant szeretné megvásárolni.


„Az Észak-Nyugati Gazdasági Övezet koncepciójának megalkotásakor egy olyan kamionparkolót is beterveztek, amely nemcsak a gazdasági övezetbe betelepülő vállalkozásokat, de Debrecen valamennyi ipari parkját is ki tudja szolgálni. A kamionparkoló számára a szóban forgó ingatlant jelölték ki. A DING Kft. a kamionparkoló megvalósításához pályázni szeretne 2022 elején. A támogatási kérelem elbírálásánál előnyt jelentene, amennyiben a társaság a projekt helyszínül szolgáló ingatlan tulajdonjogával rendelkezne. A DING Kft. által megvalósítani kívánt beruházás 194  nyitott és 64 zárt (kerítéssel körbevett) kamionparkoló kiépítését, valamint a parkolókhoz közvetlenül kapcsolódó szolgáltatásokat (étkező, szociális helyiségek, járművön kívüli pihenőhely) foglal magában. Ezt egészítheti ki a projekt másik része, amelynek vám- és logisztikai szolgáltatásai a városon átmenő kamionforgalmat csökkentenék, és a későbbiekben környezetvédelmi célokat is szolgálnának (pl. átrakodás zéró emissziós kistehergépkocsikra a belvárosi kereskedelmi létesítmények kiszolgálásához). A közeljövőben a városba települő nagy ipari befektetők számára a parkoló szolgáltatásai várhatóan kulcsfontosságúak lesznek” – hangsúlyozza az előterjesztés.

A Vagyonkezelési Osztály által felkért ingatlanforgalmi szakértők az ingatlan forgalmi értékét – figyelembe véve a földterületen elvégzett fejlesztéseket – nettó 354 millió összegben állapították meg. Tekintettel arra, hogy az önkormányzat az ingatlan kialakításához szükséges területrészek tulajdonjogát banki hitelből szerezte meg, Papp László polgármester azt javasolja, hogy az ingatlan értékesítéséből befolyt ellenértéket a hitelszerződésből fennálló hitel összegének visszafizetésére fordítsák. Azt is rögzíti, hogy az államot elővásárlási jog illeti meg.


Az ingatlant a szakértők által megállapított forgalmi értéknek megfelelő induló licitár megjelölésével, versengő ajánlatkérés útján értékesítenék, az eljárásban a Debreceni Infrastruktúra Fejlesztő Kft. és a DING Kft. venne részt.

 

 SzT

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában