tippek, tanácsok

2021.11.16. 11:30

Kopogtat a tél, az ingatlant is fel kell készítenünk a hidegre

Itt a hideg idő, szakember segítségével számoltunk le a tévhitekkel.

20200115 Győr Zrinyi utcában készült a kép,hogyan helyezzük el a mérőműszert témában. Képen: Pingiczer Szabolcs ( Víz-gáz-központi fűtés Takarítás Társasház kezelés) Fotó: Huszár Gábor HG Kisalföld

Fotó: MW-archív

Jó ötlet odagereblyézni a leveleket a ház oldalához, hogy szigetelést adjanak? Vagy paplanokat tenni az ablakok elé, hogy ne engedje be a hideg levegőt? Kapcsoljuk le a fűtést, állítsunk a termosztáton, ha elmegyünk otthonról? Ezeknek a tévhiteknek jártunk utána szakember bevonásával. Lapunk a Debreceni Szakképzési Centrum tanműhelyének oktatóját, Geronó Zoltánt kérdezte, aki hasznos tanácsokkal látta el a télre készülő ingatlantulajdonosokat.

A penész elkerüléséért

– Amennyiben körbetakarjuk ingatlanunkat a lehulló levelekkel, a rájuk esett csapadék miatt be fognak penészedni a falak, ami nagyobb problémákat is okozhat, mint a kellő szigetelés hiánya – mondta Geronó Zoltán, aki a faleveleket inkább eltakarítaná az útból.

– Tél előtt érdemes kitisztítani az ereszcsatornákat, hiszen ősszel, tavasszal és télen is sok tetőről lezúduló csapadékkal számolhatunk, és amennyiben az épület közelében magas fák vannak, előfordulhat, hogy a szél telehordja falevéllel a csatornát, ami szintén bepenészedik, egy kemény üledékes kérget képezve, és el is dugíthatja azt.

„A szellőztetés szintén fontos, minden nap, egy rövid, tíz perces etapra lenne szükség.”

– Ha például van páraelszívónk a tűzhely felett, buktassuk le az ablakot, mert csak így tudja a tiszta levegőt forgatni. Ha nincs ilyen eszközünk, teljes szellőztetésre van szükség, amellyel újfent elkerülhető a dohosodás, penészedés. Ha főzünk, és nyílt égésterű (klasszikus) kazánunk van – ami az oxigént a lakás levegőjéből szívja el – a páraelszívó visszaszívhatja az égésterméket a kéményen keresztül. Ilyenkor hangsúlyossá válik a szellőztetés, a szén-monoxid elkerülése érdekében.

Leszámolni a párával

A szakember elmondta, télen rengeteg pára keletkezik a zárt nyílászárók mellett. – Ilyenkor jóval többet vagyunk bent az ingatlanban, mint nyáron. Főzünk, teregetünk, a levegőben lévő pára pedig kicsapódik a hideg falfelületekre, ami a penészgomba melegágya.

Panel lakásokban ez a veszély kevésbé áll fent, inkább régi típusú családi házakra jellemző, ami nincs kellően leszigetelve, és ahol a fal szinte süt, olyan hideg.

Az emberei szervezetnek ráadásul az 50 százalékos páratartalom a megfelelő. A páraelszívón túl a szárítógép, vagy a hordozható, elektromos páramentesítő gép is alkalmas ennek megteremtésére. Utóbbi gép naponta ráadásul akár 3 liter vizet is képes kivonni a levegőből – mondta, hozzátéve, takarók, kendők használata helyett érdemes peremszigeteléssel ellátni a nyílászárókat.

– Ez egy szivacsos, öntapadó szigetelés, amit fel lehet ragasztani arra a részére a nyílászárónak, ahol a tokba belezáródik az ajtó, vagy ablak szárnya. Viszonylag olcsó megoldás, jóval dekoratívabb, mint a különböző textilek bedugdosása, cserébe évekig kitart, használható az ablak szellőztetéshez, és a hőszigetelőképességet is nagyban javítja – mondta.

Nem biztos, hogy spórolunk

Geronó Zoltán szerint a termosztát le-felkapcsolgatása is tévhit. – Így sokkal több energiát vesz igénybe az épület felfűtése. Ha lehűl az épületben a levegő, az épületszerkezet is, ami sokkal nehezebben melegszik fel újra. Ne állítsuk lentebb munkába menet a termosztátot!

Ha pedig 1-2 hétig nem vagyunk otthon, nem szabad kikapcsolni a fűtést, mert a kihűlés mellett elfagyhatnak a vízvezetékek is

– emelte ki. A szakember fontosnak tartja továbbá, hogy a fűtőberendezéseket, valamint a kéményeket is bevizsgáltassuk a tél érkezte előtt. Ha hagyományos kazánunk van, nyílt égésterű, akkor a katasztrófavédelem által javasolt szén-monoxid mérőt is érdemes felszerelni.

– Ellenőrizzük, hogy működnek-e a redőnyök, hiszen azokkal is csökkenthetjük esténként az épület hőveszteségét. Érdemes a rosszakat megcsináltatni, és esténként mindig lehúzni. Ha nincs, egy vastag, nehéz sötétítővel is helyettesíthetjük, ami akár – dekorációs elemként – dísze is lehet a szobának – összegezte, hangsúlyozva, jó nyílászáró, szigetelés, és fűtési rendszer mellett – kis ráfordítással – télen is ugyanolyan komfortos lesz az ingatlan, mint nyáron.

PSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában