advent

2021.11.29. 11:30

Kigyúltak a fények Szoboszlón is

Az első gyertya fellobbant, s mintegy jelzésértékűen percekig égett a sűrűn hulló esőcseppeket legyőzve a hajdúszoboszlói adventi estében.

Az esővel dacolva sokan eljöttek a művelődési központ előtti térre vasárnap este együtt köszönteni az adventet. Az esernyők alatt sok-sok gyertya lángja fénylett. Czeglédi Gyula polgármester ünnepváró köszöntőjében először a világ negatív jelenségeire, a járvány továbbélésére hívta fel a figyelmet.

Czeglédi Gyula | Fotó: Tóth Imre

- Isteni próbatétel, vagy az ember már nagyon elrontotta a környezetét? – tette fel a kérdést. Majd arra szólított fel, most jöjjön el az örömteli várakozás az emberek szívébe, készüljünk mind a karácsonyra, Jézus születésének megünneplésére. Próbáljunk elmélyülni, hittel, szeretettel, és reménységgel fordulni a jövő irányába. Vigyázzunk a környezetünkre – tette hozzá. Mint elmondta, Hajdúszoboszlón az idén élő fát díszítettek fel a város karácsonyfájának, amit rengetegen örömmel fogadtak. Az első gyertya meggyújtása előtt Őszentsége Ferenc pápa magyarországi látogatását idézte fel, azzal az üzenetével, miszerint: Magyarok, legyetek nyitottak, s ragaszkodjatok a mélyreható gyökereitekhez.

Fotó: Tóth Imre

A fóbia elrútítja az ünnepi készülődést – fogalmazott Czető Norbert református lelkész. Ez egy gondolati kalitka, ami jelen volt Jézus születése körül is. Lukács evangéliuma I. fejezetének 20. könyvét idézve tolmácsolta az üzenetet: ne félj, ne féljetek. Mindenki merje közel engedni szívéhez az ünnep igazi lényegét a szeretetben, ne féljetek, és vigyázzatok – hangzott el. – Vigyázzunk arra, hogy a mennyeiség megmaradjon, s ne legyen az ünnepség a mennyiségé, amikor minden mennyiségben van mérve. Hisszük, az igazi ünnep nem forintban mérhető, hanem lelkiségben.

A szülőföldemen az esőt áldásnak hívtuk – utalt a szakadó esőre Fekete András görögkatolikus parókus. – A legfőbb, hogy a lelkünkben égjen a gyertya – hangsúlyozta. Az adventi idő felerősíti az emberben a másikhoz, a családhoz, akár az idegenhez szeretettel fordulás igényét. Ez az idő adatik meg most nekünk – figyelmeztetett.

Az ünnepi esemény zárásaként kigyúltak az élő fenyőfán és a városi díszeken a fények, majd a művelődési központban folytatódott az adventkezdő program.

Tibai Irma

Ezek is érdekelhetik