segítség a rászorulóknak

2021.11.05. 16:41

Jelenlétpontot adtak át Pocsajon

Hét szakemberrel segítik a helyi rászoruló családokat az új központban.

Fotó: Molnár Péter

A hátrányos helyzetű gyermekek, családok szociális felzárkóztatását segíti majd a november 5-én átadott Jelenlétpont, melyet a Hajdúdorogi Főegyházmegye, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és Pocsaj Nagyközség Önkormányzata hozott létre a településen.

Seszták István | Fotó: Molnár Péter

– A kezdeményezés hátterében és lényegében egyszerű feladat van: segíteni azokon, akik rászorulnak. Ma tanúi vagyunk egy földi kezdeményezésnek, jó cselekedetek összegyűjtésének, hiszen immár két éve a Felzárkózó települések programban segítünk embereken, segítünk családokon és segítünk, próbálunk segíteni a rászorultakon – mondta a hivatalos átadón Seszták István, a Hajdúdorogi Főegyházmegye főhelynöke.

Beszédében kiemelte, a célok elérése hosszú folyamat, minden nap tenniük kell ezért azoknak, akik ebben kezdeményezésben részt vesznek. Mint fogalmazott: ne csak saját magunk javát keressük, hanem próbáljuk meg meglátni a másikat is egy-egy döntésünkben.

– Ma valami egészen más, mindennél fontosabb dolog költözik be ebbe a házba a szentelés és az Isten kegyelme által. Hiszen az Isten azért jött közénk, hogy megkeresse mindazt, ami elveszett. Mindannyian rászorulunk az Isten segítségére. Nem csak a szegény ember, nem csak a beteg ember, nem csak az egyszerű ember, hanem minden ember rászorul arra, hogy az Isten őt fölemelje – hangsúlyozta a főhelynök.

Magyarország Kormánya 2019-ben indította el a Felzárkózó települések elnevezésű hosszútávú programját, melyhez Pocsaj 2020-ban csatlakozott. A most átadott közösségi házat a Belügyminisztérium támogatásával alakították ki, hogy a program céljainak megvalósulását szolgálja.

– A Magyar Kormány fókuszában a család áll és úgy gondolom, ez a mai átadás is tulajdonképpen ezt a célt szolgálja és ezt a teljes komplexitást. Hiszen a fogantatástól a foglalkoztatásig, a mezőgazdasági munkától a gyereknevelésig, a babacsomagtól a viselkedés megtanulásáig az élet minden területével foglalkoznak ebben a programban – mondta Vitányi István, a térség országgyűlési képviselője.

Vitányi István | Fotó: Molnár Péter

A honatya is osztja azt a véleményt, hogy az eredmények egy bizonyos idő után fognak majd látszani, de ehhez kitartásra, elhivatottságra van szüksége a rászorulóknak és a szakembereknek is. Kiemelte az egyház szerepét is. Mint fogalmazott: a kormány kiemelten támogatja az egyházakat, mely által azok visszakapták a lehetőséget arra, hogy a szociális szférával foglalkozzanak.

– Azon túlmenően természetesen, hogy ez egy hiánypótló tevékenység, arról se feledkezzünk meg, hogy hét munkahelyet is teremt. Azt gondolom, hogy ebben a halmozottan hátrányos térségben nagyon nagy szükség van erre a tevékenységre – hangsúlyozta Vitányi István.

Fejlesztő szobákkal és eszközökkel

– A Máltai Szeretetszolgálat már nagyon régóta dolgozik ezzel a jelenlét-módszertannal, ez az alapja ennek az egész országos projektnek. Ennek lényegi része a szociális diagnózis, amely rávilágít a helyi problémákra. Összeáll egy tanulmány, melyben leírjuk ezeket a problémákat és elkezdjük a megoldási javaslatokat kidolgozni – mondta a Napló kérdésére Nuszer Krisztián, a Jelenlétpont vezetője.

Nuszer Krisztián | Fotó: Molnár Péter

Az épületben fejlesztőszobát, közösségi konyhát, közösségi mosdót és fürdőszobát is kialakítottak. Ezek mellett egy közösségi konyha segíti majd a fiatal anyákat, valamint egy közösségi szoba, amely a nagyobb gyerekek számára szolgál tanulást segítő, klubszerű foglalkozásokkal.

– Különböző fejlesztő eszközök és fejlesztő szakemberek is rendelkezésre állnak majd itt, amely egy közösségi házként is működik, nemcsak a szociálisan hátrányos helyzetű családoknak, hanem a falu más közösségeinek is – mondta.

Hozzátette, a Jelenlétpont szakemberei már közel két éve dolgoznak együtt a településen, mintegy 150 családdal vannak napi szinten kapcsolatban.

BS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában