Vallásközi Konferencia

2021.10.15. 14:41

Vallásszabadság nélkül nem újul meg Európa

Hölvényi György: Az egyházak társadalmi szerepvállalására égető szükség van.

Fotó: Bekecs Sándor

Magyarország Kormánya A modern kori Európa pillérei – a vallási közösségek együttélése címmel szervezett háromnapos konferenciát Debrecenben. A rendezvény pénteki zárónapján Hölvényi György európai parlamenti képviselő, az Emberi Jogi Albizottság tagja Rejtett és nyílt vallásellenesség Európában címmel tartott előadást a Debreceni Református Kollégium dísztermében. A politikus európai parlamenti képviselőként két év megszakítással 2003 óta dolgozik Brüsszelben, tizenöt éve tagja és egy ideje társelnöke is a vallásközi párbeszéd munkacsoportjának.

– Amiből az európai jóléti társadalom kialakulhatott, azok a keresztény alapok, ezzel az örökséggel pedig gazdálkodnunk kell – szögezte le, majd hozzáfűzte: Európa, amellett, hogy keresztény alapjai vannak, képes arra is, hogy hagyományosan más vallásokkal együtt éljen. Hangsúlyozta: Európában a rejtett vallásellenesség van jelen. – A vallásnak a társadalomformáló erejét el kell ismerni, ezzel szemben Nyugat-Európában kialakult egyfajta vallásközömbösség – fogalmazott. A politikus szerint vallási vákuum keletkezett, először ezt kell feloldani intézményi szinten, mert csak akkor beszélhetünk vallásszabadságról és vallásközi párbeszédről. Megjegyezte:

a vallás kérdése ma az európai intézményi kultúrában egyenlő a levegővel.

Fotó: Bekecs Sándor

Nem csak vallási kérdés

Az egyház és az állam szétválasztásának francia modellje kapcsán kiemelte: a szekularizáció ma már az európai intézményi felfogás, ennek azonban nincsenek meg a gyökerei. – A vallás „eltűrése” a különböző tagállamokban nem teszi lehetővé a vallásszabadságot, ezért, vallásüldözés nincs is, de vallási megkülönböztetés igenis létezik Európában – mutatott rá. Elmondta, hogy ezen a káoszon egy nagyon jól végiggondolt európai stratégiával lehetne változtatni. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az egyházak társadalmi szerepvállalására égető szükség van az európai társadalomban, kiemelve az oktatást, a konfliktuskezelést és a béke megtartását. – Nagyon fontos az egyházi autonómia, de a társadalmi szerepvállalás is. Meggyőződésem, hogy pótolhatatlan az egyházak szerepe, ez nem vallási, hanem szociológiai kérdés.

„Felekezettől függetlenül az egyház az egyetlen intézmény, ami az élet kezdetétől a halálig, illetve a halál után is alternatívát kínál az ember számára”

– világított rá.

Fotó: Bekecs Sándor

A szakember rámutatott: először abban kell egyetértenünk, hogy Európáért közösen kell felelősséget vállalnunk. – Közép-Európát a vallásszabadság teheti egyedivé, és az, hogy mi, keresztény európaiak különös felelősséggel viseltetünk az üldözött keresztényekért a világon – mondta.

Végül emlékeztetett: Nyugat-Európa negyven év szabadságát élvezte, ennek ellenére a következő generációt érintő társadalmi problémák szinte ugyanazok nyugaton, mint keleten. – Elengedhetetlen a megújuláshoz, hogy a vallásszabadság, valamint a keresztényekkel és a vallásukban elnyomottak iránti szolidaritás Közép-Európa saját küldetése legyen.

SZD

Kapcsolódó cikkek:

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/gulyas-gergely-ha-kotelezove-tesznek-egy-ideologiat-ott-a-szabadsagnak-vege-5737208/

https://haon.hu/kultura/helyi-kultura/isten-neveben-egymas-mellett-konferencia-kezdodott-debrecenben-5736119/

A borítóképen: Hölvényi György európai parlamenti képviselő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában