oktatás

2021.10.18. 18:33

Több mint hétszázan érettségiznek megyénkben – Az őszi vizsgaidőszak számai

Emelt és középszinten is az angol a legnépszerűbb vizsgatárgy.

Angolból tesznek a legtöbben emelt szintű érettségit | Fotó: Napló-archív

Fotó: Matey István

A szóbelikkel együtt november végéig tartanak az emelt és középszintű érettségik az október közepén kezdődött, őszi vizsgaidőszakban. Másfél hónap alatt Hajdú-Bihar megyében 725-en tesznek vizsgát; összesen 480 középszintű és 340 emelt szintű vizsgára jelentkeztek az érettségizők

– tájékoztatta lapunkat az Oktatási Hivatal. Hat debreceni intézményt jelöltek ki a vizsgák szervezésére, három gimnáziumot – a Csokonai Vitéz Mihályt, a Medgyessy Ferencet és a Tóth Árpádot –, valamint három technikumot – a Baross Gábort, a Kreatívot és a Péchy Mihályt. – A számokból is látszik, van, aki több tantárgyból is vizsgát tesz.

Angolból tesznek a legtöbben emelt szintű érettségit | Fotó: Napló-archív

Legtöbben angolból

– 158 tanuló jelentkezett hozzánk, jellegzetesen egy, esetleg két tárgyból tesznek zömmel előrehozott és pótló, elvétve javító érettségit a diákok – tudatta Fekete József, a Medgyessy Ferenc Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikum igazgatója.

Fekete József | Fotó: Fekete József-archív

Mint mondta, a jelentkezések eloszlása részben földrajzi alapon, részben pedig szimpátián múlik.

Középszinten idén is az angol bizonyult a legnépszerűbbnek, a 480 jelentkezőből 170-en vizsgáznak csütörtökön ebből a tantárgyból, míg kedden 136-an matematikatudásukról adnak számot. Vannak olyan tantárgyak, amelyekre nem jelentkezett senki, de a lehetőség adott volt. Emelt szintű érettségit közel kétszázan – 196-an – angolból tesznek, a második legnépszerűbb tantárgy a biológia, 37 jelentkezővel. – Minden tárgyból lehet vizsgát tenni, de alapvetően olyan tantárgyakat szoktak a gyerekek választani, amit a középiskola első két évében tanulnak. A nyelvből rendszerint azért döntenek az előrehozott érettségi mellett, mert már eleve rendelkeznek akkora tudással, hogy a négy év anyagából két év után le tudnak vizsgázni – mondta az intézményvezető.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában