helyszíni riport

2021.10.02. 14:28

Nem szálltak el az árak, és a kínálat is szuper: visszatért a Mihály-napi nagyvásár

Sokakat csábított az alföldi shoppingtúra: két év kihagyás és a covid sem koptatott a vásár báján.

Fotó: Molnár Péter

Debrecen Nagy Lajos királytól kapott városi jogot 1361-ben, és fal nélküli, úgynevezett mezővárosként működött. Évente négy vásár megtartására volt joga, köztük a két év kihagyás után szombat reggel megnyílt a Mihály-napi vásárra.

A Napló délelőtti ottjártakor több kérdés felmerült. A járványhelyzet miatt vastagabban fog-e a kereskedők ceruzája az árcédulákon, megmaradtak-e a kirakodóvásár emblematikus portékái, és ami a legfontosabb: hol parkolhatunk.

Már a nyitás után pár órával rengetegen voltak a Böszörményi út, a Békessy Béla és a Bolyai utca által behatárolt vásártéren, ahol megnyugvásunkra szép számmal vannak jelen a Mihály napi vásár retró arculatának pótolhatatlan elemei: a kihagyhatatlan ajánlatok, köztük a félig pamut zokni, a majdnem eredeti illatszerek és a különös okokból még mindig verhetetlen népszerűségű vattacukor.

Idén is bebizonyosodott, hogy nincs kelendőbb a román szabadidőruhánál, a székely vadászkésnél, a kolozsvári kürtöskalácsnál. Sikerült kilesnünk azt is, hogy igen, van ember, akik ott vásárol paplant, amit eddig, ha nem látjuk, nem hiszünk el.

A népszerű, évtizedek által szinte kötelező vált bóvlisor megrövidült, megszaporodtak viszont a minőségi és kézműves termékek, legyen szó ételről, italról, öltözékről.

Egerből jött, az Akadémia utcai kézműves utcában zöldhagymás gomolyát, friss kecskesajtot és parenyicát is kínált Leczu Dominika, aki az élelmiszeripar bombabiztos marketingfogásával, a kóstoltatással csábította pultjához a nézelődőket.

Leczu Dominika (j) és portékája | Fotó: Molnár Péter

Rácz Panna igazán elégedetten térhetett haza, játszóvárban ugrált, falvédőt és nyalókát is vett neki a család, bár nyalóka nélkül még nem volt igazi a lelkesedés. A nagyszülők jó alku után fazekat vettek a húslevesnek, a tálcára került a sült csülök és a hamburger. Rácz Imréék, a nagyszülők Berettyóújfaluból, Nagy Tibor és Panna Csökmőről jött Debrecenbe, hogy a járvány miatt elmaradt vásári élményt pótolják.

A Rácz család | Fotó: Molnár Péter

Nagyon várta már a vásárt a hajdúsámsoni anya-lánya páros. Szepes Adrienn kollégáinak mézeskalács szívet és mézes-mogyorós rágcsálnivalót vett vásárfia gyanánt, és bár elsősorban nézelődni szeretnek, azt biztosan tudják, hogy malacságokat, csilit és kézműves sajtot mindenképpen beszereznek délelőtt. Szepesiné Marika elvből nem alkuszik. Elmondta, azért, mert nem sajnálja a pénzt a kézművesektől, ha valamit drágának talál, inkább kevesebbet vesz.

Szepes Adrienn és Szepesiné Marika | Fotó: Molnár Péter

Több mint egy óra alatt jártuk végig a vásár területét, végül leszögeztük:

nem szaladtak meg az árak, nem csorbult a kínálat, hacsak nem műanyag puskát vagy világító, elemes plüsskutyát, esetleg Dr. Alban-kazettát keresünk. Gagyiból alig, minőségből sokat, jó pénzért talál, aki szombaton vagy vasárnap este 8-ig csatlakozik a vásári sokasághoz.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában