az év fái

2021.10.19. 16:04

Európát is meghódíthatják a debreceni csüngő japánakácok

A Csokonai Színház előtt álló fapáros Magyarországot képvisel majd az európai döntőben.

Fotó: Napló-archív

Fotó: KISS ANNAMARIE

Hatalmas előnnyel, több mint háromezer szavazattal került nemrég az Év fája címmel meghirdetett verseny dobogójának első fokára a város ikonikus fapárja. Évszázados pályafutásuk pedig végigkísérte többek között Blaha Lujza, Latinovits Zoltán és Hofi Géza debreceni színészéveit.

Fotó: Napló-archív

2010 óta hirdetik meg évről évre az Év fája-versenyt, mely idén országosan csaknem tízezer szavazót mozgatott meg. Az online voksolás október elején lezárult, az öt és félméteres nyerő párosról és a megmérettetés részleteiről a Napló a Zöld munkacsoport képviseletében Váradi Zoltánt, a Természettár vezetőjét kérdezte.

A szakember szerint ez az eredmény azért is kiemelkedő, mert a Future of Debrecen mozgalom részeként tevékenykedő Zöld munkacsoport nemcsak nominálta, hanem kampánnyal is segítette a lombos-gyökeres „debreceni párost”.

Ezúton köszönjük meg a szavazóknak, hogy tevékenyen hozzájárultak a csüngő japánakácok és ezáltal Debrecen sikeréhez, ezzel azonban még nem ért véget a verseny, a győztes fáink ugyanis februárban az európai döntőben is megmérettetnek majd, ahol egész Magyarországot képviselni fogják

– fogalmazott. Hozzáfűzte, hogy a japánakácok nem honosak Magyarországon, de a nevük ellenére Japánban sem, a két győztes fa ugyanis törzsre oltott kertészeti példány, mely eredetileg Kínában és Koreában honos.

Emlékeztetett arra is, hogy tavaly a Déri tér kocsányos tölgyei az ezüstérmet hozhatták haza a cívisvárosba, jövőre pedig újra indulunk, de hogy melyik fával, az egyelőre a jövő titka.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában