októberre kész lehet

2021.09.20. 09:50

Megújul a futókör a Nagyerdei Stadion körül

Fotó: Kiss Annamarie

  • Elkezdték hétfőn a debreceni Nagyerdei Stadion körüli futópálya felújítását.
  • Papp László polgármester a helyszínen egyebek mellett arról számolt be: a stadion építése óta eltelt hét év bizonyságot adott arra, hogy jó ötlet volt a futópálya megépítése, s mostanra az is nyilvánvalóvá vált, hogy az igen sokak által kedvelt pálya megérett a felújításra.
  • Mint elhangzott, az elhasználódott burkolatot részletekben javítják a futókör teljes, 1130 méteres hosszán, tehát nem kell azt teljes egészében lezárni. Papp László szavai szerint a 44 millió forintos költségű beruházás munkálataival előreláthatóan október közepére, második felére készülnek el.
  • – A városnak ez a része alapvetően a sportról, a rekreációról szól – jelezte Papp László polgármester szeptember 20-a friss reggelén azon a sajtótájékoztatón, melyet a Nagyerdei Stadiont övező lebegőjárda víztorony felőli részére hívtak össze. Ott ugyanis már szorgoskodtak a szakemberek a stadion körüli futókör burkolatának a bontásán, a megkezdett felújítás részeként.

    – Amikor 2014-ben elkészült a stadion, sőt, pontosabban, amikor 2011-ben megálmodtuk, milyen legyen, szerettük volna azt elérni, hogy ne csak a labdarúgásról szóljon a léte, hanem sok más szerep is kapcsolódjék hozzá. Így született meg a futókör ötlete, illetve a jégpályáé, mely az északi rendezvénytéren kap helyet telente. S maga a stadion szintén további funkcióknak ad lehetőséget.

    Az elmúlt bő hét esztendő egyértelművé tette a számunkra, hogy a futókör az egyik legjobb kiegészítő fejlesztése volt a stadionnak.

    A több mint 1100 méter hosszú pálya a stadion körül, azáltal is, hogy el-elemelkedik a talajszinttől, élvezetesebbé, izgalmassá teszi a futást. Ugyanakkor ez az időszak azt is megmutatta – s a burkolatot látva nemkülönben nyilvánvaló –, hogy megérett immár a felújításra. Szeretnénk ezt október közepére, második felére teljes egészében elvégezni – hangsúlyozta a polgármester. Szavai szerint a felújítás abból áll, hogy a sérült burkolatrészeket helyileg kivágják, azokat visszatöltik felújított gumiburkolattal, s új alapozóanyagot, illetve lakkréteget visznek fel rá. Az is kiderült:

    mindez nem teszi szükségessé, hogy teljes egészében, egyszerre lezárják az egész pályát, csak azt a szakaszt, ahol épp járnak a munkával.

    A polgármester ezért arra kéri a futókat, hogy igyekezzenek erre tekintettel lenni, s ne használják a felújítás alatt felületeket. Megtudtuk azt is: a munkálatok költsége 44 millió forint, s a kivitelező cég pályázaton nyerte el a megbízást.

    Fotó: Kiss Annamarie

    A polgármester megemlítette: a Tócóskertben ugyancsak terveznek létesíteni egy futópályát, a Zöld város program részeként, a csapókerti Liget téren pedig szintén számíthatnak a mozogni vágyók egy új, 550 méter hosszú futókör építésére. Papp László kívánalomként fogalmazta meg, hogy a város két ellentétes végén építendő pályák járuljanak hozzá ahhoz, hogy még többen kapjanak kedvet a rendszeres mozgáshoz.

    Fotó: Kiss Annamarie

    – Ha Debrecenben bárki futni szeretne, annak az első számú célpontja a nagyerdei futókör – mutatott rá a sajtótájékoztatón Majer Tamás önkormányzati képviselő. – A cívisvárosban több futópálya is van, de ez az az egy, amelyik télen, nyáron, éjjel-nappal, bármikor, bármilyen módon igénybe vehető. Különlegességét mindemellett az adja, hogy a Nagyerdő szívében, a stadion mellett, fákkal körülvett helyszínen, nem pedig egy bezárt épületben vagy egy atlétikai pálya körül lehet róni a köröket. Sikerességét pedig az is egyértelművé teszi: azért van szükség a felújításra, mert elkopott, elkopni pedig csak akkor tud, ha használják – ecsetelte a városatya.

    FGY

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában