szép lett

2021.09.01. 17:07

Már szinte a teljes új pompájában tündököl a debreceni Kistemplom

Végéhez közeledik a hajdú-bihari megyeszékhely jellegzetes és kedvelt református gyülekezeti helyének felújítása és korszerűsítése. Lekerültek róla az állványok, így az arra járók immár megcsodálhatják a megszépült falait is.

Fotó: Molnár Péter

Az 1719 és 1725 között épült templomban a koronavírus-járvány és a mostani munkák miatt egy ideig istentiszteletek se voltak, azonban augusztus 1. óta már összegyűlhetnek a hívek a falain belül is. A patinás épületnek egyebek mellett a tetőhéjazatát is újra cserélték, és angol aknákat is építenek, melyek a vízelvezetés problémáját fogják megoldani. A munkák mintegy 318 millió forintba kerülnek.

Fotó: Molnár Péter

Ottjártunkkor a Kistemplom emléktábláit is szemügyre vettük. Ezek szerint e szent hajlék a debreceni reformátusok jókedvű adakozásából épült. Falai között folyt le 1860. január 11-én a Tiszántúli Református Egyházkerület Közgyűlésének hősies tiltakozása a magyar protestáns egyházak ősi szabadságát elkobzó osztrák császári pátens ellen. A Kistemplom műemlék.

Fotó: Vass Attila
Fotó: Vass Attila

VA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában