meghatározó pillanat

2021.09.05. 12:54

Letették a Nemzeti Oltóanyaggyár alapkövét Debrecenben – fotókkal

A Vezér utcai ipari parkban ünnepélyes keretek között helyezték le a terület legjelentősebb beruházásának számító gyár alapkövét.

Köztudott, hogy a létesítmény létrehozásáról már 2017-ben döntött a kormány, amely megvalósításának feladatát a Debreceni Egyetem kapta meg. Ekkor még a Magyarországon használatos valamennyi kötelező és ajánlott védőoltás előállítását tűzték ki célul, évekkel később, 2020 májusában – a koronavírus berobbanását követően – Kásler Miklós miniszter és Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora együttműködést írt alá, melynek célja nemzeti oltóanyaggyár létrehozása. Néhány héttel később a rektor arról számolt be, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központtal való együttműködésüknek a koronavírus elleni vakcina kifejlesztése a célja.

György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár jelentette be május 17-én, hogy 100 nap múlva rakják le Debrecenben a Nemzeti Oltóanyaggyár alapkövét – ez a meghatározó pillanat szeptember 5-én jött el. A vasárnapi ünnepélyes eseményen Palkovics László innovációs és technológiai miniszter megjegyezte, a gyár közel 20 millió adag, különböző típusú vakcina előállítására lesz alkalmas. Többek között a koronavírus mutációi ellen készült oltást is itt fogják gyártani. Mint az kiderült, nemcsak saját fejlesztésű oltóanyagot, hanem együttműködve más országokkal, gyártókkal képesek leszünk arra, hogy több típusú hatóanyagot állítsunk elő.

Palkovics László továbbá megerősítette, hogy jövő év végén a debreceni oltóanyaggyárban már vakcinát fognak előállítani.

– Tavaly márciusában már láttuk, hogy a vírus el fog bennünket érni, ezért kidolgoztunk egy akciótervet, ami ahhoz volt szükséges, hogy a vírussal szembeni védekezést el tudjuk kezdeni. Kijelenthetjük, hogy ma már minden olyan eszköz – aminek tavaly híján voltunk – a birtokunkban van, sőt ezeket az eszközöket Magyarországon gyártjuk – hangsúlyozta beszédében.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora kijelentette, Debrecen történetének egyik legjelentősebb beruházása előtt állunk, ami az ország sorsára is kihat – ez már messze több, mint egy városnak és egy egyetemnek az együttműködése. – Az elmúlt időszakban tapasztalhattuk, hogy különböző járványok idején oltóanyag hiányok léptek fel, ezeknek az ára pedig rendkívül kiszámíthatatlanul és jelentős mértékben emelkednek – többek között emiatt döntöttünk úgy, hogy feltehetően az iparági klaszterszerveződések nyomán rendelkezünk azzal az erővel, hogy a nemzeti oltóanyaggyártást revitalizáljuk – mondta.

- Debrecenben az elmúlt években számos nemzetgazdasági jelentőségű beruházás valósulhatott meg – fogalmazott beszéde elején Papp László polgármester. – 2014 óta elindult munkahelyteremtő beruházásunk értékét eurómilliárdokban mérhetjük, a létrejött munkahelyek számra 10 ezer fölötti. A befektetések jelentőségét jól mutatja, hogy nemcsak a város, hanem az egész régió általános jólétéhez és fejlődéséhez járulnak hozzá ezek a fejlesztések – fűzte hozzá, majd leszögezte, a mostani alapkőletétel mégis más, mint az eddigiek.

„A Nemzeti Oltóanyaggyár nem pusztán egy debreceni munkahelyteremtő beruházás, hanem egy olyan fejlesztés, amely képes az egészségügyi ellátás biztonságának megerősítésével garantálni – emberéletek megóvásán keresztül – az ország működőképességének fenntartását”

– hangsúlyozta.

Pósán László országgyűlési képviselő megjegyezte, fontos mérföldkőhöz érkeztünk, ugyanis ma ismételten kijelenthetjük: Debrecen a szabadság őrvárosa! – Ez a jelző megállja most és a jövőben is a helyét, ugyanis vakcina nélkül nincs szabad mozgásunk, oltóanyag híján bezárkózó, elzárt életre vagyunk kárhoztatva – emelte ki.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő beszédében kiemelte, az ország legfontosabb beruházása indul el Debrecenben. – Magyarországon a legfőbb érték az ember – hangsúlyozta. Majd folytatta, az elmúlt időszakban még inkább tudatosult, fel kell építeni azokat a kapacitásokat, amelyek lehetővé teszik a magyar emberek megvédését.

„A vírus elleni egyetlen hatásos védekezés a vakcina, illetve az, hogy minél nagyobb legyen az átoltottság”

– mondta.

Fotó: Kovács Péter

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja beszédében kitért arra, hogy a Vezér utcai ipari parkban hat beruházásról tudnak, ami másfél éven belül el fog indulni – ennek legjelentősebb lépése a Nemzeti Oltóanyaggyár. – A koronavírus-járvány nagy nyomást helyezett ránk, jelentős feladatok állnak még előttünk, de biztos vagyok benne, hogy meg fogunk ezeknek felelni – nyomatékosított.

Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke kiemelte, érzik, hogy nagy felelősség hárul most rájuk, de azon vannak, hogy az előttük álló feladatnak eleget tegyenek. – Jól láthatjuk, hogy mennyire fontos napjainkban a vakcina, semmilyen más módon nem biztosítható az, hogy a mindennapjainkat megéljük, csak úgy, ha valamennyien beoltatjuk magunkat – mondta.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában