túl közel vannak a kaptárok?

2021.09.23. 13:55

Fájó csípések és több tízezres kár: méhuralom a ladányi gazda földjén

Kóti Imre állítja, csak száz méterrel kellett volna odébb vinni a kaptárakat.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Kóti Imrének a Püspökladány határában lévő földje tőszomszédságába 18 kaptár méhet telepített egy méhész még áprilisban azzal az ígérettel, hogy két hét múlva viszi tovább a kaptárakat. A méhek lakhelyei azonban maradtak, sőt ahogy Kóti Imre a Naplónak elmondta, még szeptember 20-án is ott voltak. Ez az állapot szinte ellehetetlenítette azt, hogy a földjét igazán használni tudja. A gazda elmondta azt is, hogy a méhek odatelepítése és a kára miatt már megkereste Tóth Lajos polgármestert is. A problémáját előadta, ám választ nem kapott – állította.

Ezt határozottan cáfolta Tóth Lajos polgármester, hozzátéve, nem tudta, hogy nem oldódott meg a probléma. Újabb megkeresés esetén már írásban válaszol.

Az ügyeleten kötött ki

Lovas, fogatos ember vagyok, én a lóval végzek minden munkát. Április 23-ától kezdve nem tudtam a lóval dolgozni a földemen, mert ott vannak a dongók

– kezdte problémáját Kóti Imre, püspökladányi gazdálkodó. – A ló izzad, a méhek meglepik, aztán ha el akarja hajtani magáról, megszúrják az állatot. Én is féltem a dongóktól, de csak ki-kimentem a földre dolgozni. Aztán augusztusban, amikor a szénát haza kellett vinni, 30 ezer forintért fogadtam fuvarost, mert a lovaimmal nem mertem kimenni. Amíg ott dolgoztunk, megtámadtak bennünket a dongók, az orvosi ügyeletre kellett mennünk, úgy összeszurkáltak bennünket. Tudom, szükség van a méhekre a beporzás, a termés miatt, de a kaptárakat nem lehetne odébb vinni száz méterrel? A dongóknak nincs kerítés, repül kilométerekre is, tehetetlen voltam ellenük egész nyáron. A károm az a 30 ezer forint, amit ki kellett fizetnem a fuvarért, meg a sok bosszúság, hogy nem úgy használtam a földemet, a lovakat, ahogyan szerettem volna. Voltam Tóth Lajos polgármesternél, de nem kaptam választ a problémámra.

Ezt Tóth Lajos határozottan és kategorikusan cáfolta. Elmondta: Kóti Imre fogadóóráján szóban tájékoztatta a problémáról, majd azt továbbította a jegyzőhöz és a városfejlesztési irodára, az ott dolgozók pedig eljártak az ügyben, hatósági intézkedés született. – Szóban érkezett a megkeresés, szóban válaszoltam Kóti Imrének. Arról nem volt információm, hogy nem oldódott meg a helyzet. Ha ezt tudom, mentünk volna tovább. Ha újabb megkeresés érkezik, arra már írásban válaszolok – tette hozzá a polgármester.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában