fogathajtás

2021.09.19. 16:59

A lovak szeretete és ismerete nélkül esélytelen végighajtani a pályán

Szombaton rendezte meg Tégláson a Hajdúsági Hagyományőrző Lovas Klub a XVI. Fogathajtó versenyét, amely a Hajdú-Bihar megyei C kategóriás kettes fogatok számára a Megyei Bajnoki Döntő volt.

Fotó: Kerekes-Bíró Éva

Összesen 38 fogat indult a négy kategóriában két megyéből, hogy az őszi napsütésben jó hangulatú, baráti közösségben töltsék ezt a napot és mérjék össze tudásukat. A versenyzőket és az ide érkező nézőket összetartó erő elsősorban a lovak szeretete. A barátság, az emberi kapcsolatok hozzák össze ezeket a versenyeket – tudtuk meg Antal Sándortól, a Hajdúsági Hagyományőrző Lovas Klub elnökétől, aki szerint a legfontosabb elvárás ilyenkor, hogy megyei döntőhöz méltó legyen a verseny rendezése.

– Minden évben igyekszünk fejlődni, ha kell, változtatni, keressük a módszereket, hogyan lehetünk eredményesebbek. Elsősorban a fiatal versenyzőkre fókuszálunk, nekik szeretnénk segíteni, gyakorlati edzésekkel és módszertani képzésekkel, hogy az országos versenyeken a lehető legjobban helytálljanak. Az idei télen újításként, első alkalommal szervezünk egy elméleti oktatást a megyei hajtók számára. Büszkék vagyunk Hajdú-Bihar megyére, az értékeinkre, az eredményeinkre, és törekszünk rá, hogy még többfelé ismerjenek meg bennünket.

A technikás, ívesre épített pálya készítője is ezen szempontok alapján jelölte ki a verseny útvonalat, hiszen nem mellékes az sem, hogy a nap végén úgy menjenek haza a résztvevők, hogy itt jó buli volt.

– A lovak és a fogathajtás természetes része az életemnek, ez a sport, már réges-régen a hobbimmá vált – mondta Nagy Hajnalka segédhajtó –, mert szeretem a lovakat, szeretem a velük való foglalkozást, szeretek áthajtani a szomszédos tanyára, vagy egyszerűen csak kihajtani egy kicsit; a lovakkal és természettel együtt lenni. Ez a szeretet több generáción keresztül hagyományozódott, a hajdúsámsoni Nagy családban, az édesapa is a lovakkal foglalkozik, ha van egy-két szabad órája, megy az alapkiképzés, futószárazás. Nagy János többször volt megyei bajnok, és dobogós helyezett, véleménye szerint az országos verseny előtt ez a legfontosabb megmérettetés.

Hrotkó Roland, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei hajtó | Fotó: Kerekes-Bíró Éva

Mindenek előtt a lovai iránti szeretet mozgatja a 25 éves Antal Máté hajdúhadházi fogathajtót is, aki az idén megnyerte a megyei kvalifikációs versenysorozatot. – Minden nap órákat töltök a lovaimmal, nekem ők az elsők, ha hazaérek. Úgy választottam munkahelyet, hogy a közelükben maradhassak, így egy ilyen versenyen tudjuk egymás gondolatát is, másképp nem is lehetne végighajtani a pályán.

Mint minden évben, a hangulat a főzőhely mellett lett teljes, Szilágyi Ferenc alapító klubtag irányításával, a lovas klub több tagjának segítségével sült a szalonna, főtt a debreceni páros és a pörkölt.

A kétfordulós akadályhajtás eredménye alapján kettes fogat kategóriában Nagy János, póni kategóriában Dobó Imre lett 2021. év megyei bajnoka.

A versenyen részt vettek azok a megyei fogathajtók is, akik tagjai annak a 6 fős csapatnak, akik októberben Hajdú-Bihar Megyét képviselik a Hortobágyon megrendezendő Országos Kettesfogat „C” kategóriás döntőn, egyéniben és csapatban: Antal Máté, Borsi Tamás, Nagy János, Molnár Lajos, Beri Tibor, Futó András.

Kerekes-Bíró Éva

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában