kezdődik a tanév

2021.08.31. 11:31

Megújult iskolaépületek várják vissza a diákokat szerte a megyében

A Berettyóújfalui és a Hajdúböszörményi Tankerületi Központnál érdeklődtünk arról, miként készülnek a tanévre.

Iskolaátadó Biharkeresztesen

Fotó: Napló-archív

Mindkét tankerületi igazgató megosztotta a Naplóval: a tanév indításakor a jelenléti oktatásra készülnek. – Az idei tanévtől 43 intézményben összesen 12 485 tanuló kezdi meg vagy folytatja tanulmányait – tudatta Majosi Pálma, a Berettyóújfalui Tankerületi Központ igazgatója.

A nyári munkálatokról is kérdeztük az igazgatót. Beszámolt arról, hogy augusztusban átadták a Biharkeresztesi Bocskai István Általános Iskola új épületszárnyát, a bővítés és a hozzá kapcsolódó eszközbeszerzés több mint 200 millió forintból valósult meg.

A Biharkeresztesi Bocskai István Általános Iskola új épületszárnyát nemrégiben adták át | Fotó: Napló-archív

– Berettyóújfaluban várhatóan ősszel adjuk át az új zeneiskola épületét, amely több mint 380 millió forintból épül. Földesen az általános iskola épülete új szárnnyal bővült 436 millió forintos támogatási összeggel. Saját forrásból újítjuk fel az Arany János Kollégiumot, ahol az étkező tetőszigetelését és belső felújítását végezzük el 20 millió forintból – részletezte.

Mindezek mellett Komádiban a Barsi Dénes Általános Iskola tornaszobájának padlózatát újítják meg. Tizenhárom iskolában kültéri játszóparkot szereltek fel saját forrásból, összesen 41 millió forintból. A Magyar falu programban Hajdúszováton felújították az iskolaépületet, Nagyhegyesen pedig a tornaszobát. Szintén ebben a programban Gáborjánban, Hajdúbagoson, Hencidán is megújulnak az iskolaépületek, a fejlesztések összértéke 118 millió forint.

Jeles évfordulóra készülnek

A Hajdúböszörményi Tankerületi Központ által fenntartott húsz köznevelési intézményben 20 óvodás gyermek, 7330 általános iskolai és 637 gimnáziumi tanuló kezdi meg a tanévet szeptember elsején, míg a művészetoktatási intézményeikbe mintegy 2400 tanuló jelentkezett.

Tóth Lajos Árpád tankerületi igazgató elmondta, eseményekben, szakmai programokban bővelkedő tanévet terveznek, melyben az eredményesség és hatékonyság jegyében folytatják a hagyományos szakmai, kulturális és sportprogramjaikat.

– Az idei tanév jeles eseménye a Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium alapításának a 400. évfordulója, amit a történelmi múltra visszatekintő intézmény egykori és jelenkori diáksága, nevelőtestülete, szülői közössége, Hajdúböszörmény és a tankerületi központ közösen ünnepel. A gimnázium ebben az esztendőben elnyerte a „Bonis Bona – A Nemzet Tehetségeiért” díjat, ami nagy megtiszteltetés számunkra – tudatta.

Itt sem állt meg a munka a nyári szünetben: az iskola épületeiben jelentős felújítási, karbantartási munkálatok folytak.

A legnagyobb nyári felújítás Hajdúnánáson a Bocskai István Általános Iskola, AMI és Kollégium Polgári utcai telephelyén történt, ahol mintegy 22 millió forintból végeztek teljes felújítást. – 30 millió forintért új bútorokat, 40 millió forintért pedig a nevelő-oktató munkát segítő szakmai anyagokat, irodai eszközöket vásároltunk – mondta.

Kidolgozták a protokollt

Mindkét tankerületi igazgató leszögezte: továbbra is fontos a higiéniai szabályok megfelelő betartása, a biztonságos környezet kialakítása. A védekezéshez szükséges eszközök és fertőtlenítőszerek az iskolákban rendelkezésre állnak.

Az elmúlt tanévek tapasztalatai alapján minden intézményben a kidolgozott egészségügyi protokoll alapján hozhatják meg az intézkedéseket, ha arra szükség lesz.

A tanulók oltási kampányáról is kérdeztük őket. Tóth Lajos Árpád elmondta, az emberi erőforrások minisztere által adott útmutatás szerint bonyolítják le, szorosan együttműködve a megyei és a járási kormányhivatalokkal az oltópontok kialakításában. Majosi Pálma arról számolt be, az intézmények tanulói létszámát figyelembe véve meghatározott oltópontokra az utaztatást a tankerületi központ biztosítja.

Az oltás időpontja augusztus 30–31., illetve szeptember 2–3.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában