déli légáramlás

2021.08.09. 19:13

Komoly hőség köszönt ránk – most jön az igazi kánikula

Stabil légállapot okozza az idei nyár tartós kánikuláját és aszályos időjárását.

20210629 Szeged Kánikulába strandolók a Tisza-parti Lapos szabadstrandon. Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország

Fotó: illusztráció / MW-archív

Azt már megszoktuk, hogy ha ezen a nyáron délire fordul a légáramlás, akkor olyan meleg lesz, mint Afrika északi részén. Ezzel a ténnyel azonban egyáltalán nem járunk messze a valóságtól, hiszen – mint azt Pártai Lucia meteorológus kérdésünkre elmagyarázta – egyenesen a Szaharából kapjuk a forró léghullámokat.

Pártai Lucia | Fotó: Napló-archív

– Ezen a nyáron nagyon stabil az Európa feletti légkörben az áramlási rendszer. Nyugat-Európa fölött ciklon helyezkedik el, Magyarországtól keletre-délkeletre pedig egy anticiklon. A ciklonban az óramutató járásával ellentétes irányban mozgó levegő pedig Olaszországon vagy Görögországon és a Balkán-félszigeten át, Afrika északi részéből szállítja Közép-Európába a nagyon meleg levegőt. A már említett nyugat-európai ciklon normál időjárási helyzetben néhány nap alatt elérné Közép-Európát, meghozva a hűvösebb, esősebb időt. Most viszont a kelet-délkelet-európai anticiklon miatt legfeljebb csak Ausztria közepéig jut el az enyhülést hozó levegő. Mi egy-egy égiháborút és hozzá kapcsolódóan egynapos „lehűlést” kapunk csupán.

Ilyen enyhülés lesz csütörtökön, előtte és utána pedig ismét 35 fok feletti délutáni hőmérsékletet vetített elénk a szakember. Majd a hétvégétől akár rekord meleg jöhet, hiszen jövő héten hétfőn és kedden a megye déli részén 42-43 fok is lehet, mi több, Szeged környékén 44 fokot mutathatnak a hőmérők, ami több mint a hazánkban 2007-ben mért 41,9 fokos abszolút melegrekord.

Pártai Lucia felhívta azonban a figyelmet arra, hogy az elmúlt évszázadokban is lehettek a mostanihoz hasonló melegek, például a Balaton és a Fertő-tó is több alkalommal kiszáradt már.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában