izgalmas vakáció

2021.07.27. 13:04

Színes programok a gyermekfelügyelet alatt: felejthetetlen élményeket gyűjtenek

A fiatalok az állatkert látogatása mellett néhány vidámparki elemet is kipróbálhattak.

Fotó: Kiss Annamarie

A nyári gyermekfelügyeleten résztvevő fiataloknak állatkerti látogatással kedveskedett a Debreceni Karitatív Testület. A keddi esemény célja az élményszerzés, a gyermekek nyári pihenésének színesítése volt.

A Nagyerdei Kultúrparkban nemcsak az állatokat látogathatták meg a nyári gyermekfelügyeletben résztvevők, de a vidámpark kisvasútját és elvarázsolt kastélyát is kipróbálhatta a 153 főt számláló gyermeksereg. A rendezvény sajtótájékoztatóján Széles Diána alpolgármester, a testület társelnöke hangsúlyozta, gondoskodó városként a gyermekek nyári élményeinek gazdagítására is nagy hangsúlyt fektet Debrecen.

– Az önkormányzatnak – kötelezettségénél fogva – biztosítania kell a gyermekek felügyeletét a nyári időszakban, ezt azonban városunk nem kötelező feladatként fogja fel.

„Szeretnénk, ha a gyermekek olyan élményekben részesülnének, amelyek alapján visszatekintve az eltöltött nyárra úgy érzik majd, hogy megérte a gyermekfelügyeletben részt venni”

– hangsúlyozta az alpolgármester, hozzátéve a koronavírus-járvány okozta negatív hatások egyike, hogy nagyon kevés szabadsága maradt az embereknek. – Sokan a korlátozó intézkedések alatt vették ki szabadnapjaik java részét, így meglehetősen nagy gondot okoz számukra, hogyan szervezzék meg a nyári gyermekfelügyeletet, főleg ha több gyermek is van a családban. Ez a nyolc hét kiemelkedő feladat a pedagógusok számára is a gyermekek lefoglalása (bármilyen színes programokkal is) szempontjából, hiszen jelenleg az élményhez való hozzáállásuk is jóval másabb.

Széles Diána kiemelte, a gyermekfelügyelet összköltsége az önkormányzat részéről több mint 12 millió forint, melyhez újabb 1,5 millió forinttal járul hozzá a karitatív testület. Illetve a DKV ingyen biztosítja a buszokat a gyermekek szállítására, ami újabb támogatást jelent.

Tapasztalatokat szereznek

Farkas Ágnes, a Debrecen Megyei Jogú Város Gyermekvédelmi Intézményének vezetője a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a gyermekek egy része olyan hátrányos helyzetű családból érkezett, akik helyzetükből kifolyólag nem tudnák biztosítani a fiatalok számára a szabadidő gazdag és hasznos eltöltését.

„Ők itt jutnak hozzá azokhoz az élményekhez, amelyek gazdagítják a személyiségüket. Tapasztalatokat, barátokat szereznek, miközben tanulnak is”

– mondta, hozzátéve, a karitatív testület szerepe elengedhetetlen, híd a hátrányos helyzetűek és a civilek, a generációk, az elesettebbek és az egészségesek között.

Rózsahegyiné Juhász Éva, a Debreceni Karitatív Testület elnöke kifejtette, 33 civil szervezetükből 23 veszi ki a részét önkéntesen a gyermekfelügyeletből. – A sokrétűségünk itt mutatkozik meg talán a legjobban: a társasjátékoktól a rendőrségi bemutatókig, a kihelyezett programokon keresztül a kézműves foglalkozásokig mind olyan színes programok, amelyek hozzájárulnak a COVID miatti bezártság után ahhoz, hogy a gyermekek minél tartalmasabban töltsék el az időt.

Nagy Gergely Sándor, a Nagyerdei Kultúrpark ügyvezető igazgatója az eseményen arra hívta fel a figyelmet, hogy az akcióval nemcsak helyet igyekeztek biztosítani, de felejthetetlen élményeket is próbáltak adni a gyermekeknek, ami kihatással lehet a természetszeretetükre, miközben egyfajta szünidei mókát is jelent. Az ügyvezető továbbá hozzátette, külön öröm számára, hogy a valaha volt legnagyobb gyűjteménnyel köszönthetik a városi táborozókat. – Intézményünk pályázik a családbarát szolgáltató helyre, reményeink szerint ebben az évben ez meghozza azt a fajta elismerést is, amire törekszünk, hogy a családok számára megfelelő kikapcsolódást nyújthassunk.

PSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában