a hatékony védekezés eszközei

2021.07.08. 14:00

Nem tágít a kánikula, vigyázzunk magunkra!

Újra hőségriadó van érvényben, figyeljünk oda magunkra és a környezetünkben lévőkre is!

Polgár Zsófia, Szikszay Mária és Hajba Zsófia a Nagytemplom előtti párakapunál lelt némi felfrissülésre | Fotó: Kovács Péter

Fotó: KOVÁCS PÉTER

Harmadfokú hőségriadót rendelt el szerdától péntek éjfélig Müller Cecília országos tiszti főorvos. Mint hírül adtuk, az NNK és a BM Országos Katasztrófavédelmi főigazgatóság arra hívta fel a figyelmet, hogy a nagy meleg miatt a megfelelő folyadékmennyiség bevitele mellett kerüljük a kávé, az alkohol és a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását, dél­előtt 11 és délután 3 óra között pedig ne tartózkodjunk a tűző napon. A leghatékonyabban naptejjel és világos, jól szellőző bő ruházattal lehet a leégés ellen védekezni. Hangsúlyozták, hogy a hőség megterheli az egészséges szervezetet is, különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Kitértek arra is, hogy ajánlatos több órán át légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni. A légkondicionálóval felszerelt nyilvános helyiségek listája a katasztrófavédelem oldalán megtalálható.

Kovács Zsombor a debreceni Dósa nádor téri szökőkútnál talált enyhülést a szerdai hőségben | Fotó: Molnár Péter

A megfelelő táplálkozással nagyban segíthetjük az ilyenkor rendkívüli mértékben megterhelt szervezetünket.

– A gyógyteák közül ajánlom a zsályát, amely izzadáscsökkentő, a bodza és a menta a kellemes ízük mellett üdítően is hatnak ránk, a citromfű pedig az ellazulásban segít – húzta alá a Naplónak nyilatkozva dr. Négyesi Anna természetgyógyász.

Rendkívüli mértékben terheli a testet a hőség

Épphogy túllendültünk a nyár első hőségriadóján, egy kis felfrissülés után érkezett is a következő. – Sokak számára nagyon megterhelő ez az időszak, ugyanis mivel a szervezet nehezen alkalmazkodik az extrém meleghez, a hőszabályozási rendszerünk és a vérkeringésünk is a megszokotthoz képest nagyobb munkát végez. Emiatt az egészségünk és a jó közérzetünk fenntartásához a megelőzésre kell fektetnünk a hangsúlyt – mondta lapunknak dr. Négyesi Anna természetgyógyász.

Mozogni csak óvatosan

A szakértő felhívta a figyelmet a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztásra is.

„A különböző ion-összetételű ásványvizek mellett hűsíthetjük magunkat gyümölcsteákkal is.”

A zöldség- és gyümölcslevek közül lehetőleg a natúr, 100 százalékos, cukormentes változatokat részesítsük előnyben. Kerülendő ugyanakkor az alkohol az energiaital és a kávé, melyek vizet vonnak el a szervezettől – fogalmazott. Javasolta: ne csak magunkra fordítsunk figyelmet, hanem gyerekeinket és idősebb hozzátartozóinkat is rendszeresen kínáljuk meg folyadékkal. Nem árt odafigyelnünk az étkezésünkre is, ugyanis a zsíros, fűszeres ételek elhagyása jelentősen könnyít az emésztésünkön. – Az ilyenkor csökkenő étvágy is azt jelzi, hogy a szervezetnek kisebb adagra van szüksége. Az idényzöldségek és -gyümölcsök például nagy folyadéktartalmúak, így egy könnyű zöldség- vagy gyümölcssaláta rendkívül üdítő hatású lehet. Emellett az erjesztett, savanyított tejtermékek, mint az aludttej, a kefir vagy a joghurt is kiváló választások a hőségben – osztotta meg tanácsait a természetgyógyász. A testmozgásról sem szabad megfeledkezni, ugyanakkor ezen a területen is fontos a tudatosság.

„Lehetőség szerint kerüljük a nehéz fizikai megterhelést, edzésünket pedig a kora reggeli vagy az esti órákra igazítsuk, figyelve arra, hogy ne terheljük túl az amúgy is fokozott igénybevételnek kitett szív- és keringési rendszerünket.”

Egy napindító reggeli séta például egész napra feltölthet bennünket energiával – mondta dr. Négyesi Anna. Amellett, hogy délelőtt 11 és délután 3 óra között kifejezetten nem javasolt a napon tartózkodni, ezen az időszakon kívül is javasolt valamilyen kalap vagy más fejfedő, továbbá világos, bő ruházat viselése. – Próbáljunk meg minél többet légkondicionált épületekben tartózkodni, odafigyelve arra, hogy a benti hőmérséklet csak 5–6 Celsius-fokkal legyen kevesebb a kintinél – javasolta a szakértő. Amennyiben nincs módunk hűtött épületben átvészelni a meleget, pár technikával elviselhetőbbé tehetjük otthonunk hőmérsékletét is: hasznos lehet például napközben teljesen besötétíteni a lakást, és csak este vagy a reggeli órákban szellőztetni. Ajánlott felfrissítenünk magunkat akár naponta többször is. – Védekezhetünk a meleg ellen gyakori zuhanyzással és hűsítő borogatással, emellett iktassunk be több pihenőidőt a munkánkba. Erre az időre az erős kozmetikumokat, sminkeket is mellőzzük, ezek helyett használjunk natúr, vizes alapú termékeket. A naptej és a napszemüveg fontosságára is felhívnám a figyelmet, ezekről érdemes kikérni bőrgyógyászunk, háziorvosunk véleményét is – mondta. Vezetés közben szintén óvatosnak kell lennünk, a melegben ugyanis mindenki ingerültebb, az összpontosító képességünk is csökken, így nem árt az elővigyázatosság és a türelem az utakon sem.

Szikszay Mária, Polgár Zsófia és Hajba Zsófia a Nagytemplom előtti párakapunál lelt némi felfrissülésre | Fotó: Kovács Péter

Testi-lelki töltekezés

Kellemetlenné tehetik a nyári estéket a rovarcsípések is, amelyek azonban levendulaolajjal kezelhetők, a medencézések révén fellépő fülbetegségeket pedig a javaslat szerint kövirózsa-tinktúrával kerülhetjük el. – A megfelelő elővigyázatosság mellett az is fontos, hogy élvezzük ki a nyár minden pillanatát, és töltsünk minél több időt a szeretteinkkel, hiszen kiváló időszak ez a testi-lelki feltöltődésre – zárta gondolatait a természetgyógyász.

Mihamarabb tegyük hideg helyre az élelmiszert is

A nyári melegben kiemelt figyelmet kell fordítani az élelmiszer-biztonsági követelmények betartására, ugyanis az ételfertőzések kialakulásáért leggyakrabban a baktériumok, vírusok felelősek, amelyek a helytelenül tárolt ételekben könnyen elszaporodhatnak – hívta fel a figyelmet a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal a Napló kérdéseire adott válaszában. Az alapanyagokat, az elkészült ételeket javasolt a főzéskor letakarni, hogy védjük a szennyeződéstől, napfénytől, a fel nem használt alapanyagokat, el nem fogyasztott készételeket pedig érdemes minél előbb hűtőszekrénybe tenni.

A nem megfelelően hőkezelt, tojást tartalmazó ételek, a tejszínes krémekben gazdag sütemények, nyers húsok megfelelő hőmérsékleten történő tárolása szintén különösen fontos.

A megfelelő hőmérsékleten történő tárolás mellett az ételkészítéskor kiemelt figyelmet kell fordítani a kézhigiénére, a felhasznált eszközök, felületek folyamatos tisztán tartására, az alapanyagok és a készételek elkülönített tárolására, a felhasználandó alapanyagok megfelelő előkészítésére is. Megtudtuk azt is, hogy az ételfertőzés leggyakoribb tünetei közé tartozik az émelygés, hányás, hasmenés, láz, valamint a gyengeség.

DKE, KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában