aktuális kérdések

2021.07.26. 20:03

Még nincs döntés arról, hogy az egészségügy mellett hol lehet kötelező az oltás

Gulyás Gergely Debrecenbe egy könyvbemutatóra jött, de aktuálpolitikáról is kérdeztük.

Könyvbemutató Konzervatív 21.0 - Andreas Rödder - Gulyás Gergely

Fotó: Kovács Péter

Az elmúlt években a németországi néppártok támogatottsága történelmi mélypontra süllyedt. Németországban idén szeptemberben szövetségi választások lesznek, azonban az uniópártok szavazói közül sokan hiányolnak egy valóban polgári programot. Ennek megalkotására tesz kísérletet az MCC Press gondozásában már magyarul is megjelent könyvében Andreas Rödder német történész. Kötete kapcsán a mainzi Johannes Gutenberg Egyetem professzorával Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélgetett Debrecenben hétfőn délután, az Aranybika szállóban. A minisztert ezután arról kérdeztük, miért tartotta fontosnak, hogy részt vegyen a könyvbemutatón.

– Rödder professzor Németországban azok közé a konzervatív gondolkodók közé tartozik, akik nem változtak a korral együtt, és akinek az írásait ma is érdemes olvasni. Most magyarul is megjelent egy könyve, miután ő megtisztelte Magyarországot, ezért úgy gondoltam, az a helyes, ha én is elfogadom a meghívást. Ez egy beszélgetés volt a konzervativizmus helyzetéről Magyarországon, Németországban, Európában – tudatta. Gulyás Gergely szerint nem érdemes csak Magyarországot kiemelni a konzervativizmus szempontjából. Mint mondta, Közép-Európában ma a konzervativizmus lényegesen erősebb, mint Nyugat-Európában.

„Egész egyszerűen az emberek itt nem gondolják azt, hogy az életüket egészen más normák szerint újra kellene berendezni, mint ahogy ez Nyugat-Európában nagyon sok helyen megtörtént. Ezért ennek az irányzatnak lényegesen erősebb alapjai vannak Magyarországon.”

A miniszter a hétvégén Sátoraljaújhelyen arról beszélt, a kereszténydemokrata-konzervatív politikai erőknek meg kell szervezniük magukat Európában. Arról kérdeztük, Magyarország találhat-e partnereket abban, hogy erősítsék Európában azt.

– Szerintem sok partnerünk van, az más kérdés, hogy kinek, mennyire látványos a kiállása, de azért azt érdemes látni, hogy Közép-Európa alapvető értékkérdésekről, társadalmi kérdésekről másként gondolkodik, mint Nyugat-Európa. Itt nem ment végbe hasonló változás – részben a migráció hiánya miatt –, mint ami Nyugat-Európában igen. Ennek köszönhetően, amikor mi ezekről a kategóriákról akár élesen beszélünk, megértő fülekre talál Közép-Európa államainak társadalmaiban – mondta. Hozzátette, az a baj, hogy aki nem ért egyet, az ellenségnek gondolja magát.

„Mi úgy gondoljuk, az egyet nem értés mellett lehet élni és létezni, sőt, Európa akkor tud hosszútávon sikeresen működni, ha tudomásul veszi, hogy vannak olyan kérdések, amiben egyet nem értésben élünk egymás mellett.”

– A következő évtizedekben nem fogunk tudni közös álláspontot kialakítani a migrációról, a családpolitikáról, a nemzet fogalmáról és jelentőségéről, ezért ha egyben akarjuk tartani az Európai Uniót, akkor tudomásul kell vennünk, hogy különböző véleményeknek kell létezniük egymás mellett – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

A jövő év elejére tervezett népszavazásról is kérdeztük, melyben a gyermekvédelemmel kapcsolatban lesznek elég sarkosan megfogalmazott kérdések.

„Mindegyik kérdés, az öt együtt pedig végképp alkalmas arra, hogy állást foglaljanak a magyar választópolgárok arról, úgy gondolják-e, Magyarországnak kell arról dönteni, hogy milyen családpolitikát folytat, különösképpen a gyermekvédelem ügyében.”

–Dönthetnek arról, hogy az elfogadott jogszabályokat meg akarjuk-e védeni és ki akarunk állni ezek mellett, vagy sem. Egyszer ez már bejött, egy migrációs népszavazás után meg tudtuk akadályozni a kötelező elosztási kvóták európai uniós bevezetését, úgy gondoljuk, most a gyermekvédelmi törvényt meg tudjuk védeni akkor, ha kellő támogatottság áll a kormány mögött – mondta. Hozzátette: – Sok dolog, amit alapvetőnek gondoltunk, régóta vitatottá vált Brüsszelben és az Európai Unió számtalan országában. Örüljünk annak, hogy Magyarországon még egy komoly társadalmi többség áll a korábban természetesnek vagy egyértelműnek gondolt álláspontok mögött – szögezte le. Arról, hogy az egészségügy mellett egyes ágazatokban is kötelező lesz-e az oltás, Gulyás Gergely annyit mondott, még nem döntött róla a kormány.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában