életképek

2021.07.19. 07:30

Így éltünk 1971 júliusában, a lakótelep-építések kezdetén

Nyolc ÁFÉSZ vezetői ekkor állapodtak meg a Hatvan utca sarki Unió Áruház létrehozásáról is.

A nyár egyik fő témája fél évszázaddal ezelőtt is az időjárás és a vakáció volt. Lévén hőség, az emberek igyekeztek minél többet lenni a strandokon, amikor pedig a felnőtteknek dolgozniuk kellett, a gyerekeik napközis, illetve építőtáborokban kapcsolódhattak ki, szerezhettek új élményeket. Debrecen és Szoboszló strandjai telt házzal üzemeltek.

Hajdú-Bihar sok településén zajlottak építkezések, Debrecenben például ekkor épült a második toronyház a Kossuth utcán (ezzel befejezéséhez közeledett a Kandia utcai lakótelep megvalósítása), s jó ütemben haladt a Petőfi téri 25 (!) emeletes lakóház felhúzása is. Az Új élet parkban, a Dózsa utcán fogtechnikai labor és posta épült ebben az időben, Szoboszlón az EDOSZ üdülője, míg Mezősason óvoda.

A Fényes udvari lakótelep is épült, melynek eredményeként 1433 lakást, 60 személyes bölcsődét, 150 férőhelyes óvodát, szolgáltatóházat, vendéglőket, könyvtárat és üzleteket is létrehoztak itt. A Landler Jenő utcában megkezdődött az aszfaltozás, akárcsak a Csapó utcai új sugárúton, a „Vörihari” és az Árpád tér között. Az Erzsébet utcai lakótelepen játszóteret építettek, de a lakásprogram révén a debreceni Mikszáth utcán 222 lakás megépítéséhez szükséges szerkezeti munkák is kezdődtek.

Megnyílt a nyári egyetem is, amelyen 23 országból 200 hallgató vett részt. A debreceni Köztisztasági Hivatal brigádja már a virágkarneváli kocsik speciális alvázait készítette az István úti telepén, s egy másik fontos írásból az is megtudható, hogy Hajdú-Bihar nyolc települési ÁFÉSZ-ének vezetői már 1971 júliusában megállapodást írtak alá a főutca és a Hatvan utca sarkára építendő nagyáruház megvalósításáról és működtetéséről. Az ott lévő régi házakat 1973 tavaszán bontották el több robbantással, és aztán húzták fel az Aranybika új szárnyát, valamint az Unió Áruház épületegyütteseit. Az 50 esztendővel ezelőtti júliusban nyílt meg Debrecen központjában, a szabad ég alatt a II. Nemzetközi Gyermekrajz-pályázat kiállítása is. Hajdúböszörményben ekkor zajlott a művésztelep, Nádudvaron a takarmánygyár épült, míg közben 40 kombájn aratott a Vörös Csillag TSZ-ben.

Megrendezték a Magyar Népköztársaság 50 kilométeres gyalogló bajnokságát is, amelyet Dalmati János (Bp. Honvéd) nyert meg, s végül egy üdítő hír: a Napló (melynek havi előfizetői díja ekkor 20 forint volt) arról is riportot közölt, hogy milyen könyveket olvasnak a strandolók. Egyikük így válaszolt: Thomas Manntól a Buddenbrook házat.

Vass Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában