A jövő nemzedékéért

2021.06.04. 15:37

Megkezdődött az Arany János Óvoda felújítása

A Debreceni Arany János Óvoda energetikai korszerűsítése is részét képezi a nevelési intézmények felújításának.

Fotó: Kiss Annamarie

Az óvodai ellátást igénylő gyermekek számának növekedésével az önkormányzat az óvodák modernizálására, új intézmények nyitására is nagy hangsúlyt fektet. A felújítások részeként az Arany János Óvodában is megkezdődtek a munkálatok – derült ki a pénteki sajtótájékoztatón.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő | Fotó: Kiss Annamarie

Segítő szándék

Az eseményen Kósa Lajos országgyűlési képviselő a kormány támogató szándékát emelte ki. – A város 33 óvodát tart fent, melyek közül 22-ben lesznek felújítások. Ez a kilencedik a sorban, de minden óvoda meg fog újulni Debrecenben, alapvetően önkormányzati támogatásból. Rendkívül fontosnak tartjuk azt, hogy az óvodák rendben legyenek, hiszen a kormánynak feltett szándéka, hogy az esélyegyenlőség megteremtése érdekében a hátránnyal indulókat is felzárkóztassa. Ehhez azonban kellő óvodai kapacitás, modernizálás, és megfelelő szakemberek szükségesek – összegezte Kósa Lajos.

Papp László polgármester | Fotó: Kiss Annamarie

A növekedés szellemében

Papp László polgármester a beruházás fontosságát hangsúlyozta. – Debrecen abban az örömteli helyzetben van, hogy – az elmúlt évek tendenciáit figyelembe véve – az óvodai ellátást igénylő gyermekek száma folyamatosan növekszik. Éppen ez hívtuk életre azt a törekvésünket, hogy nemcsak felújítjuk a meglévő óvodáinkat, de új intézményeket is létrehozunk a bölcsődei ellátás fejlesztése mellett. Az óvodák egyharmada már túlesett részleges vagy teljes felújításon – mondta Papp László hozzátéve, az eredeti tervhez képest végül az önkormányzati hozzájárulás több lett, mint az uniós támogatás mértéke, ám ez nem okozott gondot. – Az itteni fejlesztések 334 millió forintos beruházással készülnek el, melyből 163 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatás, 171 millió forint pedig a városi költségvetésből érkező saját forrás. Ez jól mutatja azt, hogy a 2014-2020-as európai uniós fejlesztési időszakban a ciklus elején megtervezett beruházásaink költségei hogyan mozdultak el. Ide eredetileg egy 160-170 millió forintos beruházást terveztük 2013-ban, a ciklus vége felé sorra kerülve azonban végül a saját forrás több, mint amennyi EU-támogatást kaptunk a beruházáshoz. Szerencsére a város gazdasága, költségvetése kellően stabil az ilyen beruházások biztosításához, akkor is ha már nem ott tartunk az árszintekben, mint nyolc évvel ezelőtt, a tervezéskor.

Az óvoda fejlesztésébe számos új technológiai elem épül be: több mint hatvan napelem kerül az intézmény tetejére az energiahatékonyság érdekében, hőszivattyús fűtésre állnak át, illetve teljes szellőztetőrendszer kiépítésére is sor kerül. Ezen felül a külső homlokzat megújítása, nyílászárócsere is része lesz az energetikai korszerűsítésnek. A kivitelező 2022. január végéig köteles elvégezni a munkálatokat, a tevékenység lehető legkisebb zavarása mellett.

Papp Csaba önkormányzati képviselő | Fotó: Kiss Annamarie

Épül-szépül

Papp Csaba önkormányzati képviselő az öröm és a gondoskodás jegyében szólt fel a sajtóeseményen. – Boldog vagyok, hogy képviselőként sikerült megálmodni, és megvalósítani az Arany János teret az egykori zsinórgyár helyén. Ezután – több mint 280 millió forintból, a város gondoskodásának köszönhetően – a tér megszépült, az ittlakók mindennapjait kellemesebbé téve. Majd 220 millió forint keretből a bölcsőde újult fel, most pedig az óvoda korszerűsödhet. Ez a fajta összefogás is azt mutatja, mennyire fontos a kormánynak a családpolitika, a felnövekvő generációra való odafigyelés – hangsúlyozta.

Terdikné Szerencsi Katalin | Fotó: Kiss Annamarie

Az óvoda egy klasszikus, több mint 40 éve működő, generációkat felnevelő intézmény, így kifejezetten szimbolikus a felújítása. Az óvoda vezetője, Terdikné Szerencsi Katalin örömét fejezte ki: – Nagyon vártuk ezt a felújítást. Van olyan kollégánk, akik a nyitás óta itt dolgozik. Környezettudatos gondolkodásra próbáljuk nevelni a gyermekeket, és ez a megújulás csak elősegítheti a működésünket. Örülünk, hogy a város szívén viseli az intézmények működését, így az óvodáét is.

A sajtótájékoztatón Papp László polgármester az óvoda melletti lépcső és járda korszerűsítéséről is biztosította az óvoda vezetőjét.

Péter Szabolcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában