előrelépés azért történt

2021.06.03. 20:26

Még mindig nem tudni, pontosan mi okozza a rejtélyes kutyabetegséget

Botulizmust, mérgezés és a vázizom-elfajulás biztosan nem állhat az hátsóvégtag-gyengülések hátterében.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Ahogy arról lapunk már korábban beszámolt, Hajdú-Bihar megyében, valamint országszerte rengeteg kutya szenved hátsóvégtag-gyengülésben, az Állatvédőrség először pünkösd előtt adott hírt az aggasztó esetekről.

„Még mindig érkeznek hozzánk bejelentések, jelenleg is a bakteriális vizsgálatok eredményeire várunk. Ez egy hosszadalmas folyamat, hiszen ilyen esetekben elindulunk egy adott irányvonal mentén, és ki kell deríteni, melyik altörzs okozhatja a problémát”

– tájékoztatta a Naplót Schreiter Katalin, az Állatvédőrség munkatársa. Mint mondta, a vizsgálati eredmények beérkezése heteket vehet igénybe, ezért mindenkitől türelmet kérnek, hiszen nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy kiderüljön, mi áll a rejtélyes esetek hátterében.

Nem bénulás!

Schreiter Katalin arra is felhívja a figyelmet, sokan – tévesen – bénulásként emlegetik az aggasztó jelenséget, valójában azonban hátsóvégtag-gyengeségről van szó.

„A botulizmust, a mérgezést és a vázizom-elfajulást már kizárhatjuk. Az érintett kutyák túlnyomó többsége most már kezd lábra állni, elenyésző azoknak az ebeknek a száma, akik maradandó károsodást szenvedtek, vagy visszaestek”

– jelentette ki. A szervezet munkatársa arra is kitért, az állatok a 12-13. nap környékén kezdenek talpra állni, és ez a közel két hét igencsak megterheli őket, hiszen ezalatt az idő alatt hiába esznek, nem tudnak mozogni. – Az ebek végtagjait tornáztatni kellene, ellenkező esetben ugyanis izmai összeesnek, „elfogynak”. Az összes érintett kutyánál megfigyelhető, hogy csökkent az izomtömegük, ezt fokozatosan vissza kell építeniük, ezért is tart soká a felépülési folyamat, illetve ne felejtsük el, hogy neurológiai eredetű a probléma, amely tényező szintén jelentősen megnyújtja a rehabilitáció idejét – emlékeztet Schreiter Katalin. Bezárólag hozzátette, támogatóterápia részeként az érintett ebek a megfelelő antibiotikumos kezelés mellett B-vitamin készítményeket kapnak.

BD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában