Csábítóbbá tennék a települést

2021.05.24. 20:00

Tárt karokkal várják a fiatalokat Hosszúpályiban

Nem telt tétlenül az elmúlt év Hosszúpályiban, és jövőbeli tervei is vannak a település vezetőségének.

Fotó: Napló-archív

Nem könnyítette meg a koronavírus-járvány a Hajdú-Bihar megyei nagyközség, Hosszúpályi életét sem. A tervezett rendezvényeket sorra mondták le a szervezők, és több – a település fejlesztését szolgáló – pályázat előmenetele is késlekedett a veszélyhelyzet alatt.

Az elmúlt időszak történéseiről és a jövőt illető elképzelésekről Zara Andrással, Hosszúpályi polgármesterével beszélgettünk. Elmondta: az elmúlt időszak egyik legnagyobb büszkesége, hogy a Tiszántúlon egyedülálló Bormúzeumot 2019 szeptemberében átadták.

Fotó: Napló-archív

– A településünk számára nagy lehetőségeket jelenthet az intézmény. A vadásztársaságtól megvásárolt, mintegy kéthektáros területen elhelyezkedő, csaknem száz ember befogadására képes épület – miután az önkormányzat megvásárolta – közkedvelt hellyé vált; 1,4 kilométerre a településtől, erdős környezetben található, ez már önmagában vonzó. A felújított épületben tárlat kapott helyet, amely a szőlőtermesztés, valamint a bor készítésének folyamatát installációkkal, videókkal és tárgyi eszközökkel mutatja be. A kiállítás a kirándulóknak, a túrázóknak ideális célpont, de emellett a helyi lakóközösség is hasznát élvezi, többek között óvodás és általános iskolás csoportok játékos tanulását is segítheti. Debrecen és Hajdúszoboszló közelsége kecsegtető lehetőség a településünk számára, a Bormúzeummal pedig szeretnénk csatlakozni a régió turisztikai célpontjaihoz. A végcél, hogy szálláshely is legyen a létesítmény területén – mondta. Szavai szerint a járványhelyzet miatt még nem látni, mekkora érdeklődés övezi a múzeumot, az elmúlt egy évben főként kis létszámú összejöveteleket tartottak az épületben.

A hosszúpályi Bormúzeum. Az épület nem csak kulturális színtér: turisztikai célpont és rendezvényközpont is lehet | Fotó: Napló-archív

Biztonságos utak kellenek

A polgármester kifejtette: a település számára az úthálózat korszerűsítése lenne a legnagyobb lehetőség. – A tervek között szerepel, hogy az önkormányzat területeire két kisebb, fémipari gyártóegység települ majd, ezzel újabb munkalehetőséget kínálva az itt élőknek. Fontos azonban kiemelni, hogy nem tervezünk nagyobb ipari beruházásokat telepíteni a településre. A tervek között ehelyett egy hosszabb kerékpárút kiépítése szerepel, követve a Debrecen–Vekeri-tó–Hosszúpályi–Létavértes vonalat. A debreceni Déli Ipari Park közelségét kihasználhatjuk, a megyeszékhely pedig elegendő munkalehetőséget ad a munkavállaló hosszúpályi lakosságnak. Ami fontos, hogy biztonságosan, megfelelő minőségű utakon tudjanak eljutni a munkahelyükre a dolgozók – részletezte.

Zara András elmondta, helyben a közfoglalkoztatásnak van jelentős szerepe. – Jelenleg mintegy 160 főt foglalkoztatunk. Folyamatos járdaépítést és felújítást végeznek a közfoglalkoztatottak a helyben működő térkő- és betonelemgyártó üzem kihasználásával. Emellett árokelemeket is gyártanak, az önkormányzati konyhának fóliasátrakban termelnek alapanyagot, a tavalyi évben mobil sátrakat gyártottak, valamint közösségi terekhez lócákat és padozatokat készítettek.

Jó lehetőség adódik a telket keresőknek is

Zara András polgármestertől úgy értesültünk: azok, akik telket keresnek, az elmúlt időszakban főként a település északi-északnyugati részén vásároltak. – A tapasztalatok alapján a következő időszakban ezt a településrészt fejlesztenénk. Tudjuk, hogy nem mindenkinek megfizethetőek a debreceni telekárak. A cívisvárosban jelenleg 20-30 millió forint a telekár, Mikepércsen pedig mintegy 10-16 millió forint. Hosszúpályiban a frekventált helyeken mindez 4-5 millió forint.

„Szeretnénk, ha a jelenleg elöregedő településünkre minél többen költöznének, és ehhez feltételeket is teremtenénk. Vonzó lehetőségeket szeretnénk kínálni a fiataloknak”

– fejtette ki érdeklődésünkre Hosszúpályi első embere.

Zara András mindezeken túl elmondta, a település vezetőségének az a célja, hogy élhetőbb környezetet biztosítson a lakosságnak. Ehhez a már kiépített belvízelvezető csatornákat, valamint a szennyvízelvezetés rendszerét fejlesztenék tovább, bővítenék mintegy 350 négyzetméternyi fedett résszel a piacteret és további férőhelyekkel a gondozási központot, de korszerűsítenék a jelenleg művelődési házként és könyvtárként üzemelő Zichy-kastély épületét is. Mint megtudhattuk, további elképzelés a halottasház felújítása, újabb bölcsődei férőhelyek kialakítása, valamint az általános iskola épületének korszerűsítése.

Bucsi Bernadett Ildikó

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/uj-utakat-es-kozossegi-tereket-hoznak-letre-folyason-5290018/

Borítókép: Zara András, Hosszúpályi polgármestere

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában