újdonság a DKV-nál

2021.05.11. 15:49

A repülőgépek pilótáinál alkalmazott módszerrel mérik fel a buszvezetők és forgalomirányítók egészségét

A megállapodás célja az egyéni teljesítőképesség maximumának elérése.

Fotó: Kiss Annamarie

A légi közlekedésben alkalmazott vizsgálati módszerrel mérik fel mostantól a DKV járművezetőinek és forgalomirányító kollégáinak aktuális egészségügyi állapotát.

Együttműködési megállapodást írt alá kedden, sajtótájékoztató keretében a PHARMAFLIGHT Zrt. és a DKV Debreceni Közlekedési Zrt., amely szerint a jövőben a kutatóközpont a saját élettani vizsgálati eszközeit és módszertanát a közúti közösségi közlekedésben dolgozók számára is biztosítja.

Fotó: Kiss Annamarie

Földi Enikő, a PHARMAFLIGHT Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: minderre szükség van, hiszen az elmúlt időszakban korábban nem tapasztalt nyomás nehezedett a közösségi közlekedés munkatársaira is. – A koronavírus-járvány hatással van a mindennapjainkra, fizikai és mentális egészségünket egyaránt befolyásolja. A DKV munkatársainak igen nagy felelőssége van nap, mint nap, éppen ezért különösen ügyelni kell a stresszfaktorra, ami a teljesítményüket befolyásolhatja. Büszkék vagyunk arra, hogy az ICAO-val együttműködve az elmúlt években kidolgoztunk egy olyan módszertant, amelynek fókuszában a repülésbiztonság elősegítése szerepel. Kutatásokat végzünk és módszertanokat dolgozunk ki a különösen nagy stresszel járó munkakörben tevékenykedő légi személyzet számára. Ennek az a célja, hogy a pilóták és a légiirányítók teljesítőképességét folyamatosan fenntarthassuk, optimalizálhassuk, és mellőzzük az esetleges túlterheltségből fakadó munkaképességi, és döntéshozatali képesség csökkenését. A légi közlekedésben jogszabály írja elő a fáradtságmenedzsment működtetését, de úgy gondoljuk, előnyös, hogy a saját élettani vizsgálati eszközeinket és módszertanunkat a közúti közösségi közlekedésben dolgozó járművezetők számára is biztosítjuk. Szeretnénk a jövőben kutatásainkat a DKV Zrt-vel közösen továbbfejleszteni – mondta a vezérigazgató.

Fotó: Kiss Annamarie

A legjobb teljesítményért

A DKV Debreceni Közlekedési Zrt. mintegy 600 fős dolgozói létszámából mára több mint 100 fő igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen – erről már Nagy Attila, a közlekedési vállalat vezérigazgatója számolt be a sajtótájékoztatón. Mint mondta, érezhető a koronavírus-járvány hatása a DKV munkatársainak körében is.

Fotó: Kiss Annamarie

– A közösségi közlekedésben részt vevő forgalomirányítók és járművezetők emberi életért felelnek nap, mint nap, így nem kérdéses, hogy kiemelten fontos a testi és mentális egészségük megtartása. Elengedhetetlen, hogy egy-egy adott közlekedési szituációban megfelelően tudjanak reagálni. A felmérések pontos képet adnak az egészségi állapotukról, és így láthatóvá válik, mikor van szükség támogatásra, akár életmód tanácsadással, akár szakorvosi segítséggel. A megállapodás célja, hogy a közösségi közlekedésben résztvevő munkatársak a saját teljesítőképességük maximumát nyújthassák – részletezte Nagy Attila, hozzátéve, reméli, hogy a kutatások eredményeként kialakulhat egy olyan stresszhelyzet kezelési standard, ami nem csak Debrecenben, hanem országosan is alkalmazható lesz a közösségi közlekedésben.

Különös figyelem

Barcsa Lajos, Debrecen város alpolgármestere a találkozón hangsúlyozta: a városvezetés célja, hogy magas színvonalú tömegközlekedési szolgáltatást nyújtson a polgárai számára. Mint mondta, hangsúlyt kapnak az infrastrukturális fejlesztések, a tervek között szerepel egy modern buszflotta beszerzése, valamint folyamatban van egy új villamosvonal kiépítése is.

Fotó: Kiss Annamarie

Az alpolgármester kiemelte: a koronavírus-járvány ideje alatt különös hangsúlyt fektettek a közösségi közlekedésben részt vevők biztonságára, egyebek mellett védőfelszerelés biztosításával, a járművek folyamatos fertőtlenítésével, illetve – a kontaktusszám csökkentéséért – alternatív jegyvásárlási módok bevezetésével.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában