új iskola épül

2021.04.16. 14:44

Oktatás és turisztika Körösszegapátiban

Sok mindent felölelő, nagy értékű beruházás valósul meg Bihar és Bihor közös pályázatával.

Fotó: Vmirjáncki József

A helyi ortodox egyház tulajdonában lévő, az 1800-as évek végén létesült régi iskolaépületet lebontották, helyére pedig még ebben az esztendőben felhúznak egy újat, amely rendeltetésében, felszereltségében már a mai kor igényeit elégíti ki. A munkálatok támogatására a Körösszegapáti Román Ortodox Parókia támogatási igényt nyújtott be, és nyert a Magyarország és Románia között átívelő, Bihor és Hajdú-Bihar megye közös pályázatán. A nemzetiségiek lakta településen a román nyelv tanítása nem szűnt meg, csak alaposan megváltoztak azok a körülmények, amelyek annak idején életre hívták a román nyelven történő oktatást. A több mint százéves épületben, amikor az 1960-as évektől a román nyelven oktató iskolai rendszerből kétnyelvű tanítás lett, megszűnt az iskolai munka. A szétszórtan elhelyezkedő iskolaépületek helyett, amelynek a szóban forgó régi iskola is része volt, egy helyen, de már sokkal modernebb iskolában folyt az oktató-nevelő munka. Később a tanulók száma is csökkent, így Körösszegapátiban nemzetségi román nyelv oktatása helyett román nyelvet tanító iskola lett. Ez azt jelenti, hogy minden általános iskolás tanulja a románt heti 2-3 tanórán.

Ezt az iskolaépületet bontották le | Fotó: Vmirjáncki József

A régi román iskola épületét napjainkban már senki sem használja. Ennek okán jött az ötlete dr. Origen Sabau már leköszönt ortodox tisztelendőnek néhány évvel ezelőtt, hogy a régi épületet lebontatja, a még használható anyagát értékesítik, az üres telekre pedig 564 ezer euróból – ennyit nyertek a határon átnyúló pályázaton – új épületkomplexumot hoz létre, amit idővel új tartalommal szeretne megtölteni. Ez elképzelése szerint növeli a turisztikai és kézműves szolgáltatás minőségét Hajdú-Biharban és a szomszédos Bihar megyében egyaránt.

Origen Sabau a projektvezető | Fotó: Vmirjáncki József

Még az idén befejezik

Az elképzelt tervek megvalósításának helyszíne pedig a most megkezdett és még ebben az évben felépülő építmény lesz. A új komplexumban lesz konferenciaterem, oktatásra és képzésre alkalmas helyiség, valamint szálláslehetőség a más településekről, a szomszédos Bihar megyéből érkezők számára. A létesítmény növeli a település gazdasági értékét. Lehetőséget nyújt azok számára, akik meg szeretnék ismerni a bihari térséget, Körösszegapátit és annak környékét. A pályázatot Origen Sabau készítette, és ő is vezényli le a projektet.

Vmirjáncki József

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában