szakértőt kérdeztünk

2021.04.16. 07:30

Megéri-e lakást vásárolni? – számba vettük a lehetőségeket

Ne szegje kedvünket a járványhelyzet – mondta Szabó Tímea Linda pénzügyi tanácsadó.

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy évek múlva nem fogjuk tudni a most kínálkozó feltételekkel megvásárolni az adott épületet | Fotó: MW-archív

Fotó: AS

Minden ember életében elérkezik a pillanat, amikor fontos döntéseket kell meghozni – egy bizonyos életkorban többek között felmerül a lakásvásárlás vagy éppen a családalapítás kérdése. Az elmúlt egy esztendő megannyi kihívást tartogatott, olyan helyzetbe kerültünk, amilyenbe még soha nem voltunk – ezért sem meglepő, ha jelenleg többen nem tudják eldönteni, mihez kezdjenek: idén megéri lakást vásárolni? Milyen lehetőségek közül lehet választani? Várjak vagy lépjek? – ezekre a kérdésekre kaptunk választ Szabó Tímea Linda pénzügyi tanácsadótól.

– Mindig lesznek olyan élethelyzetek, amikor a nehézségek, a problémák túlnőnek rajtunk, viszont nem szabad megfutamodni. Ha most nem lépjük meg az ingatlanvásárlást, akkor könnyen mókuskerékbe kerülhetünk – ugyanis az ingatlanárak tartósan soha nem csökkentek, legfeljebb stagnáltak, de az idő előrehaladtával inkább nőttek.

„Ha a lehetőségeink adottak, akkor mindenképpen lépjünk, hiszen az egyik legjobb befektetési forma.”

Évek múlva nem fogjuk tudni a most kínálkozó feltételekkel megvásárolni az adott épületet – ezzel együtt ne feledjük, a jövőben jóval többet fog érni – fogalmazott elöljáróban.

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy évek múlva nem fogjuk tudni a most kínálkozó feltételekkel megvásárolni az adott épületet | Fotó: MW-archív

Megtakarítási formák

A szakember felhívta a figyelmet arra: hazánkban számtalan kedvező hitelkonstrukció közül választhatunk – éppen ezért alaposan utána kell járnunk a kínálkozó lehetőségeknek, hogy végezetül a számunkra optimális feltételeket megtaláljuk. – Az új kamattámogatott hitelek közül a babaváró kölcsönt, illetve a lakásfelújítási támogatást említeném. Sokan az internetről tájékozódnak – amit egyébként nem tartok rossznak, de mindenképpen ajánlatos hozzáértő tanácsát is kikérni, ugyanis legtöbbször a közvetítők által tudják elérni, illetve igényelni az ügyfelek a legkedvezőbb konstrukciókat – mondta.

Fotó: Szabó Tímea Linda-archív

Ezt követően a megtakarítási formákat ismertette. – Sokan azt hiszik, a különböző biztosítások csak védelmet nyújtanak, pedig ez koránt sincs így, hiszen egy lakásvásárláskor önerőként is felhasználható. Megemlíteném az egészségpénztárt, amely a hiteltörlesztésben segítséget nyújthat. Laikusként azt gondolhatjuk, az emberek most nem igazán kívánnak belevágni új dolgokba – pedig ez nem így van. Kijelenthető, hogy az elmúlt egy évben is nőtt azoknak a száma, akik lakásvásárban gondolkodnak – de ha bele­gondolunk, ez egyáltalán nem meglepő. Megannyi támogatás közül válogathatunk, beindult az építőipar, az ingatlankereskedelem, illetve a tervben lévő állami támogatások (a 25 év alatti fiatalok szja-mentessége és így tovább), amelyek arra buzdítanak: mikor, ha nem most? – mondta. Majd hozzátette: tudja, hogy nem egyszerű most megtalálni az igazi otthonunkat, ugyanis vannak ingatlanok, amelyeket csak online, az internet segítségével járhatunk körbe – de ez se szegje a kedvünket.

Nagy Emese

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában