Kerüljük a csalétkeket!

2021.03.28. 15:48

Veszettség ellen oltják a ravaszdikat

A rókavakcinázást megyénkben vasárnap kezdik, és várhatóan néhány nap alatt be is fejezik.

20201008 Kaposújlak Megkezdődött a rókák veszettség elleni vakcinázására Somogyban, a csalétekkel teli repülőgépek Kaposújlakról szállnak fel. A rendszeres rókavakcinázás eredményeként hazánkban évek óta nem fordult elő veszettség miatti emberi megbetegedés. Fotó: Lang Róbert lr Somogyi Hírlap

Fotó: MW-archív

A rókaállomány immunizálása nem marad el ebben az évben sem: Hajdú-Bihar megyében a román határtól számított mintegy ötven kilométer széles sávban végzi 2021 tavaszán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A Nébih lapunk megkeresésre közölte: lakott területen nem történik vakcinakiszórás. – A kijelölt területre csak az erre a célra speciálisan felszerelt kisrepülőgépek segítségével juttatják ki a vakcinát tartalmazó csalétkeket. Hajdú-Bihar megyében a kiszórási munkák március 28-én, vasárnap kezdődnek, és kedvező időjárási feltételek esetén néhány nap alatt el is végzik a kijelölt területen a vakcinakiszórást.

Tilalom és zárlat

A rókák vakcinázása közegészségügyi érdek, ugyanis a veszettség vírusa a rókaállományban tud fennmaradni, ugyanakkor a vírus a háziállatokra és az emberre is veszélyes. Magyarországon csaknem 75 ezer egyedre becsülhető a vörös rókák állománya, ezek az állatok a veszettség legfőbb terjesztői.

– Ebben az értelemben végső soron az emberi megbetegedés megelőzése érdekében történik a rókaállomány kezelése. A vakcinázott területeken a vakcinázás kezdetétől számított 21 napos ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el a helyi állat­egészségügyi hatóság, annak érdekében, hogy a kijuttatott csalétkeket ne a háziállatok vegyék fel. Az állattartók az illetékes kormányhivatalnál, illetve az önkormányzatoknál érdeklődhetnek az intézkedések részleteiről. A kirándulókat piros színű plakátok figyelmeztetik arra, hogy a területen rókáknak szánt csalétket helyeztek ki. A csalétek három-négy centiméter átmérőjű, kerek, barna, bűzös anyagból készült – közölte a hivatal, figyelmeztetve, abban az esetben, ha valaki csalétket talál, azt ne vegye fel a földről, ha pedig valaki kutyával jár a vakcinázott területeken, akkor az ebet minden esetben vegye pórázra.

A hazai vadon élő rókaállomány immunizálásának költségeihez 75 százalékos társfinanszírozást biztosít az Európai Unió.

BBI

Borítókép: A rókaetető anyaggal pakolják meg a repülőgépet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában